申請討論區帳戶
樓主: ianchung

澳洲 的29秒

原帖由 Betty 於 2008-1-14 17:37 發表

我而家喺香港, 兩星期前由Sydney "充電"返黎.

在Sydney 睇星? city 當然唔係理想啦, 睇你想睇咩星, 大路既如行星, 大星團當然睇到, 我試過看水星金星"映照" Sydney Harbour Bridge! 好靚!

除非去郊區果邊,  ...

果邊在馬路有袋鼠? 同袋鼠一起觀星.....
原帖由 billycheung 於 2008-1-15 09:14 發表

果邊在馬路有袋鼠? 同袋鼠一起觀星.....

無錯, 澳洲遍地袋鼠! 去到近郊, 開始少街燈, 漸漸就無街燈, 只剩車頭燈, 好黑! 夜晚在郊區駕車要小心, 除了要小心迎面而來的車輛外, 仲要小心袋鼠隨時跳出來擋路! 因為無街燈, 袋鼠睇唔到有車行過來!

試過有一次在 Sydney 郊區, 果地方唔錯, 諗住停車熄匙影返張銀河相, 點知見到倒後鏡有隻袋鼠企起度望住我架車! 同車的兩位女性朋友勸我唔好落車影相, 坐喺架車入面睇星得喇.....因為佢地驚唔知道有幾多隻袋鼠喺周圍喎!

大家如果夠膽既, 可以同袋鼠一起觀星架! 嘻嘻!

回復 15# 的帖子

我在Canberra試過好百厭咁追袋鼠,大的袋鼠和我對侍,等袋鼠仔走先,最後大袋鼠先走,我估野袋鼠好怕人。
原帖由 Betty 於 2008-1-15 12:37 發表

無錯, 澳洲遍地袋鼠! 去到近郊, 開始少街燈, 漸漸就無街燈, 只剩車頭燈, 好黑! 夜晚在郊區駕車要小心, 除了要小心迎面而來的車輛外, 仲要小心袋鼠隨時跳出來擋路! 因為無街燈, 袋鼠睇唔到有車行過來!

試過有 ...

有機會一定會同袋鼠一起觀星..
嘩!! 好多袋鼠呀!!!!
原帖由 astrowai 於 2008-1-17 22:51 發表

如果想再黑D. Wilsons Promontory National Park都係一個好黑o既地方, 果度係澳洲main land最南部, 睇同影星都一流! Melbourne渣車去要3小時. 我前兩日都去左睇星
澳洲唔只有袋鼠,仲有好多wombat(袋熊),夜晚 ...

哈哈哈! 睇到袋鼠呀!

係呀, 在澳洲郊區駕車要小心, 袋鼠同其他動物會忽然跳出馬路!

如果大家見到袋鼠瞓左喺馬路, 在周圍沒有車的安全情況下, 請小心下車將袋鼠移向路邊啊, 避免袋鼠又再俾車撞過! 利己利人, 功德無量!

啱啱過去既十二月, 我就見到袋鼠瞓左喺馬路中, 我的朋友們合力將佢抬起搬喺路邊, 阿彌陀佛!

(記得要洗手啊. )
原帖由 yoshi2k51 於 2008-1-15 20:13 發表
我在Canberra試過好百厭咁追袋鼠,大的袋鼠和我對侍,等袋鼠仔走先,最後大袋鼠先走,我估野袋鼠好怕人。

唔係麻? 追野袋鼠咁大膽? 小心佢地發起惡上黎會撲埋你度!

有些袋鼠係驚人架, 會好快咁跳開去, 我好難影到佢呢.
原帖由 astrowai 於 2008-1-17 22:51 發表

如果想再黑D. Wilsons Promontory National Park都係一個好黑o既地方, 果度係澳洲main land最南部, 睇同影星都一流! Melbourne渣車去要3小時. 我前兩日都去左睇星

Wilsons Promontory National Park? 你喺車度瞓? 我未去過, 多謝介紹啊!

M8M20

M8M20
澳洲的星空

Astronomy Capital of Australia

Astronomy Capital of Australia

Siding Spring

Siding Spring

煤袋/Eta

煤袋/Eta

大小麥哲倫雲

大小麥哲倫雲

心宿二/木星

心宿二/木星

銀河

銀河
澳洲的黃金海岸
銀河 463.jpg