申請討論區帳戶
查看: 21477|回復: 20

澳洲 的29秒

澳洲 sky90 + mod300d iso400 的29秒
雖然張相似乎染紅左,不過29秒就出到咁,真係好勁呀!!好想去呀!!
水口的4分鐘
2003年12月影的

sky90 + 10D ISO 800
單張稍作處理

原帖由 ianchung 於 2008-1-11 23:46 發表
澳洲 sky90 + mod300d iso400 的29秒

嘩......唔係麻?? 29秒! ISO400?? 1張? 請問你在澳洲邊到影啊??
墨爾本(市區)
不是我影的,我只是把儀器借給astrowai,
這張相是他兩天前試鏡時所拍下的
嘩...Melbourne city 都可以影到咁! 好過 Sydney city 喎!

唔係麻? 只用了29秒? 如果在 Yarra Valley 咁黑既地方影, 唔洗29秒都可以出相同效果??
重點係!
astrowai 用緊個價值$800大元正的
EQ5(mod webcam autoguide)
吓.... 嘩..... 曝光這麼短就可以影到有色.... 係唔係呀

回復 3# 的帖子

Dear Bug,

That was a good attempt to take an image of Eta Carina.  

My home is facing south.  Its transit time is 3:05 am.  If there is no smog on the coastline, I shall try to see if I can find it.
原帖由 astrowai 於 2008-1-12 02:17 發表
我去過sydney一次, 印象中真係唔算一個睇星的理想地方! 你o係sydney?

我而家喺香港, 兩星期前由Sydney "充電"返黎.

在Sydney 睇星? city 當然唔係理想啦, 睇你想睇咩星, 大路既如行星, 大星團當然睇到, 我試過看水星金星"映照" Sydney Harbour Bridge! 好靚!

除非去郊區果邊, 無街燈影響, 夠黑, 肉眼就睇到銀河同麥哲倫星雲.

Melbourne 既 Yarra Valley 都係一個唔錯既觀星地方, 好近 city, 駕車45分鐘就到, 不過有街燈, 如想無街燈, 咁就再繼續駕車起碼一小時喇...小心撞到可愛的袋鼠喎.