申請討論區帳戶
樓主: Bug

12月觀星營 《冬夜星空漫遊》

原帖由 mca 於 2008-11-20 14:39 發表
營內的 Meade 16 大鏡, 是否可以讓營友在 1~6 am 觀測土星呢 ?   

那晚預測出現「泰坦淩土」,但開始時的仰角只有 10 度,不知 Meade 能否去到這樣的位置呢 ??   泰坦淩土時,反差極低,兼且它的視角不足 1 角秒,即使 Meade  ...

營舍方面想我們試下枝鏡的操作是否正常,最怕我們唔走去用
好,大家盡興齊齊玩。

AC
好消息呀!! 本次觀星營中將首次試行《星空留影》環節,由本會資深會員為有興趣試玩的營友拍攝以星空為背景的個人照片!! 由拍攝、相片處理、沖印至相片寄送一條龍服務,試驗期內費用全免!! 想在星空下留影? 快快報名參加本次觀星營啦!!

註:如當夜雲量過多,是項環節將取消

參考照片
wah!!! 好有feel ar~~~~~
唔知相中果兩位姐姐今次去唔去呢? 如果佢地去,搵佢地做models都好喎!
佢地今次唔去呀....真係唔俾面
等一月camp再揾佢地做models啦
我去啊, 我去幫下手啦~ 還掂我係中學生
嘩,梁sir,記得要揾Miki妹妹做model呀
好吸引
不過飲完都無船
要夜行入?
原帖由 Bug 於 2008-11-25 15:21 發表
嘩,梁sir,記得要揾Miki妹妹做model呀

死啦,我突然唔記得左miki妹妹係邊呀tim....係唔係..