申請討論區帳戶
樓主: Bug

12月觀星營 《冬夜星空漫遊》

New Wing too, thx!!!!
荔枝莊唔止有星睇,而且風景優美,沙灘上仲有各種小生物架 去荔枝莊,可以玩既絕對唔止睇星~
蟹仔入洞
今次12月觀星營 《冬夜星空漫遊》有17位小學及5位中學生。
22 名小中學生參加,個營重有空位咩 ?

我估大部份的學生都係初次觀天的,教育部要趁勢宣傳旋轉星圖啦。請 Pauline (or other helpers)  帶備一批星圖應用,賣出去更好。當晚我可教星圖使用方法及星圖的內容 (我會帶 16 吋私伙的旋轉星圖)。認星座、帶鏡、係鏡旁教班學生 ... ,可請其他熱心幫手 ?

AC
HKAS remember to bring more telescopes ar!!
我會帶埋紅光電筒仔去賣, 原來好受小朋友歡迎o架.
原帖由 mca 於 2008-11-17 18:56 發表
22 名小中學生參加,個營重有空位咩 ?

我估大部份的學生都係初次觀天的,教育部要趁勢宣傳旋轉星圖啦。請 Pauline (or other helpers)  帶備一批星圖應用,賣出去更好。當晚我可教星圖使用方法及星圖的內容 (我會帶 16 吋 ...

ALAN

我係呢份野的編輯, 又係部分作者, 我地一齊教啦
Canon,我想當晚參觀營地的16吋鏡時簡單講解一下怎樣拍攝行星 (因當晚有泰坦凌土),你唔會托手踭啩
原帖由 Bug 於 2008-11-19 22:52 發表
Canon,我想當晚參觀營地的16吋鏡時簡單講解一下怎樣拍攝行星 (因當晚有泰坦凌土),你唔會托手踭啩

你耍我啦,我兩年無影相,你仲熟過我啦
營內的 Meade 16 大鏡, 是否可以讓營友在 1~6 am 觀測土星呢 ?   

那晚預測出現「泰坦淩土」,但開始時的仰角只有 10 度,不知 Meade 能否去到這樣的位置呢 ??   泰坦淩土時,反差極低,兼且它的視角不足 1 角秒,即使 Meade 可以指向土星,也未必能保証見到泰坦淩土,不過我地當然要嘗試 (如果 Meade 准用),機會難逢也。

那晚有無 DMK, ToUcam + notebook 之類 stack 番一套泰坦淩土的圖像 ?
肉眼見不到,stack 相或會出現。

AC

ps 「泰坦淩土」時間資料已給 Ah Bug 整理