申請討論區帳戶
樓主: JuP

請教一下: 雙筒望遠鏡

請問支 8x40 EX 大約幾錢
原帖由 KST 於 2008-4-19 11:54 發表
請問支 8x40 EX 大約幾錢

成成買大約10xx。不過可能要訂先有。
睇睇兩枝鏡個樣同大細。
肥彭,你咁多個 bino, 玩 bino 係咪會上癮架 ? 我發覺 8x42 roof bino 最適合自己,佢無 7x50 咁重咁大舊,拿上手又比 10X 的光亮和更穩定,可否 5 月 camp 帶埋 Nikon 8x42 Monarch 比我開下眼界  (敝,我好似開始有 D 上癮感覺 ...)

吾知點解,用 bino 時我好重視 comfortability 舒適感:
Eye Relief  要夠 fit。
FOV 外邊要絕對漆黑兼夠 sharp。
吾好偏色

以前積積埋埋個 D 俄國制或大陸製 第一代的 bino 冇個掂,直至上月遇上的 Vixen 8x42 Apex Pro 才算滿意,近期大陸 Kunming 廠出 D bino 也平靚正,吾係發燒級,但物有所值。

AC
Alan:

我冇8x42喎!你意思係枝8x36?
肥彭,Nikon 8x36 照帶可也,如果你肯帶黎讓我中下 bino 毒
冇問題!!

.