申請討論區帳戶
樓主: tsoyann

anyone know LS8 and LX90 are they same price?

回復 69# tsoyann

紅正黑負(紅色為+,黑色為-),在LS8 "手臂"上有一孔寫著 "DC12V",買一個
插頭適合插進這個接頭。接頭有 male and female(公與姆)之分,有大小等很多
型號,最好能帶著望遠鏡去買,一定唔會買錯。另一方法是買機幾種近似的回來試。
問 supplier DC12V接頭是否中心針為正極,外圍為負極?
把電線的一頭,分清正負極,用電銲槍把兩條線接上你買回來的插頭。
電線的另一端接水電池。正對正,負對負。
你未答我 charger 上有無電洗錶及電壓錶?? charge 電時要調至 12V ,1A。
回復 71# C.L.Chan

這句
"問 supplier DC12V接頭是否中心針為正極,外圍為負極?"
是指 LS8的供應商。
即係我要用條一邊正負極嘅線一邊係啱嘅呢個插頭,ha我仲以為出面有得買等我之前仲去問有無呢條線原來要自己整 haha okay thz

佢係一支針咁

佢係一支針咁
有得買都唔出奇,但一定要配合你堂遠鏡上的 12V DC 接頭。
搞店今晚試下先

我想問水電池D水會吾會用完,同埋我5記得係咪直接倒轉倒入去就得?
回復 76# tsoyann

你買的水電池是密封式,無得加水。側放也不會漏水,最好是直立。
不要曬它,不要用大過1A電流去 charge,兩者都會減少電池水,縮短其壽命。
啊搞店la义緊电,但charger係2A? :S 吾記得話你聽呢個水电池買個時有一排水佢地叫我將排水插入水电池然後就用得但呢個水电池完全無顯示表到底幾時無水 O.o?
我想問之前你講活話因兩款都是地平式,不適合用作天文攝影,因視場轉動(Field of Rotation),要買赤道支架改成赤道式才可用作天文攝影。哪我買Meade LX80德式赤道儀/經緯儀可行嗎?(只是問一問)
ooh or any else not that heavy for out going?