申請討論區帳戶
查看: 9207|回復: 5

六月到雲南觀星

小弟是香港大學天文學會的幹事,今年六月準備搞個團去雲南睇星
CONTACT左好幾間旅行社,睇過佢地D睇星行程,都冇咩信心係睇星既好地方
唔知大家有冇人去過雲南睇星?同埋有咩地方好介紹?
感激
why don't organise a trip for Solar eclipse?
原帖由 edwintcf 於 2008-2-9 13:06 發表
小弟是香港大學天文學會的幹事,今年六月準備搞個團去雲南睇星
CONTACT左好幾間旅行社,睇過佢地D睇星行程,都冇咩信心係睇星既好地方
唔知大家有冇人去過雲南睇星?同埋有咩地方好介紹?
感激 ...

KooMeiKoo
原帖由 扒飯撈麵 於 2008-2-9 23:20 發表
why don't organise a trip for Solar eclipse?

我的看法:
去睇日蝕對係大學搞活動黎講太貴,而且果段時間大多正值大學O camp。參加人數未來理想

雲南觀星重點應該會係高尾古,但我聽聞雲南六月的天氣較不穩定。之前中大d雲南觀星團全部都係十二月去,六月的觀星團都係內蒙。我明白年年都去內蒙會比人批評話冇新意之類,但我個人始終覺得內蒙古係大學舉辦觀星團最理想的地方。價錢及星空環境皆不錯。
多謝大家既意見!
我地都係決定去雲南
去完番黎睇影唔影到D靚相POST比大家睇
50加油
good luck