申請討論區帳戶
查看: 8849|回復: 7

2011年7月份,月閃觀測預報

相關流星群        :七月飛馬座流星雨 (JPE)
出現日期          :7月7日至7月13日
極大日期(香港時間):7月10日(星期日)13時34分
天頂每時出射率 ZHR:3 顆
速度              :每秒 70千米(高速)
亮度指標          :3.0
輻射點 (曆元 2000):赤經 22.7時/340°赤緯 15°

相關流星群        :七月鳳凰座流星雨 (JHE)
出現日期          :7月10日至7月16日
極大日期(香港時間):7月14日(星期四)5時39分
天頂每時出射率 ZHR:4 顆
速度              :每秒 47千米(中速)
亮度指標          :3.0
輻射點 (曆元 2000):赤經 2.1時/32°赤緯 -48°

相關流星群        :南魚座流星雨 (PAU)
出現日期          :7月15日至8月10日
極大日期(香港時間):7月28日(星期四)21時38分
天頂每時出射率 ZHR:5 顆
速度              :每秒 35千米(中速)
亮度指標          :3.2
輻射點 (曆元 2000):赤經 22.7時/341°赤緯 -30°

相關流星群        :寶瓶座南δ流星雨 (SDA)
出現日期          :7月12日至8月19日
極大日期(香港時間):7月28日(星期四)21時38分
天頂每時出射率 ZHR:20 顆
速度              :每秒 41千米(中速)
亮度指標          :3.2
輻射點 (曆元 2000):赤經 22.6時/339°赤緯 -16°

輻射點位置 (credit: Meteor Shower Online)
相關流星群        :摩羯座α流星雨 (CAP)
出現日期          :7月3日至8月15日
極大日期(香港時間):7月30日(星期六)23時51分
天頂每時出射率 ZHR:4 顆
速度              :每秒 25千米(低速)
亮度指標          :2.5
輻射點 (曆元 2000):赤經 20.5時/307°赤緯 -10°

新手上路一問
我約左朋友睇7月份既流星,(1)借問聲邊日最好??
我睇過太空館個網
2011 年 主 要 流 星 群  (7月份)
流星群名    出現時間        極大          輻射點      天頂每小時數目    相關彗星   觀測條件
                日/月- 日/月      日/月   赤經 赤緯
南δ寶 瓶 座 12/07 - 23/08   30/07  340° -16°       16                  -              良 好
英 仙 座 17/07 - 24/08   13/08     48° +58°         100      斯威夫特─塔特爾    惡 劣

(2)我打算係7月30號個日睇南δ寶瓶座,但見到樓主你話7月28日先係極大日期,咁我應該邊日去呢??

(3)而我又搵過IMO Meteor Shower Calendar 2011 ,佢都話極大日期係7月30日,咁其實係唔係地區,時差既問題呢??

(4)哈哈,我第一次睇流星,借問聲係唔係要去郊區紥營,有邊到好介紹??個人很喜歡去西貢紥營,那裏可以看到的嗎??

我問左好多野,希望樓主可以解答我^U^唔該曬
回復 6# Ninji78

寶瓶座南δ流星雨 (SDA) 預測高峯期時間,在香港並不一定都是高峯期。例如高峯期香港是日間或者天空仍然光亮,見流星數目便很少甚至完全看不見。另外觀看地點當時是迎向流星體或者是背向流星體,天空是否夠黑、有雲、輻射點高度都影響可以看見的流星數目。

以下是香港見流星預測

7月27至28日 很黑地區 凌晨2時50分 ZHR=17
7月28至29日 很黑地區 凌晨2時50分 ZHR=21
7月29至30日 很黑地區 凌晨2時36分 ZHR=20
7月30至31日 很黑地區 凌晨2時34分 ZHR=17

香港高峯期在7月28日晚上至29日凌晨

香港較黑地區包括西貢萬宜水庫東壩,大嶼山水口,蒲台島 等

附圖是上述四個晚上,預測看見流星數目的分佈形勢
感激萬分