申請討論區帳戶
查看: 12924|回復: 8

ASUS Eee PC 4G Surf 粉紅色notebook

http://www.hkepc.com/?id=494
請問有沒有朋友對此款notebook有研究?
今日問過豐澤有售,$2998.
但未有WINDOW XP版. 不知這款機可否改裝WIN. XP?

原帖由 moomi 於 2008-1-17 14:43 發表
http://www.hkepc.com/?id=494
請問有沒有朋友對此款notebook有研究?
今日問過豐澤有售,$2998.
但未有WINDOW XP版. 不知這款機可否改裝WIN. XP?

我見旺角賣 $2880, 這部 notebook 是用 Indel P-D 1G CPU + 4GB SSD HD + 512 MB RAM, 轉 windows xp 冇問題, 不過要找一個 USB External CD-ROM or DVD-ROM 到. 如果我未買 Q1 的話, 我都想買, 因為實在太輕啦!
9xx g都唔算太輕,其實,我反而建議買部二手新淨P III 1G slim notebook,都係二千零,起碼個mon大D,同埋HD大D啦。
謝謝兩位.

其實我係想買部好細和輕便的NOTEBOOK, 返到屋企可以駁屋企個MON和MOUSE, 所以個MON細D都沒問題. 最緊要可以上網.
另外我見佢好似可以用SD卡, 係唔係即係可以加大HD?
Moomi

上星期上FEVA work 的免費 Excel 2007 簡介會,有此機的推廣課程推介,價錢好似差不多。但我無取資料

明天(星期五)再上 MS Access 2007 簡介會,待我幫妳取資料。

如有興趣,我有一個位(大眼不去),妳可以一起去聽聽。

日期:2008 年 1 月 18 日 (星期五)
時間:晚上 7 時至 10 時
地點:微軟香港有限公司
     灣仔皇后大道東 1 號
     太古廣場第 3 期 23 樓 2305 至 2309 室
費用:全免

內容包括︰
.《MS Office 2007》 簡介
. 全新功能剖析
. 文書應用技巧
. 功能操控密技

暫時請看:
http://www.fevaworks.com/portal/site/eeepc.asp
原帖由 moomi 於 2008-1-17 18:42 發表
謝謝兩位.

其實我係想買部好細和輕便的NOTEBOOK, 返到屋企可以駁屋企個MON和MOUSE, 所以個MON細D都沒問題. 最緊要可以上網.
另外我見佢好似可以用SD卡, 係唔係即係可以加大HD? ...

moomi,
如果真係想買eee pc 等多幾個月先,因為現在ssd的價錢太高,
eee pc 三月會有16g 型號出,到時8g的會平d,
4g的機係可以裝完全版的xp,但係安完xp同office會得番不足1g,更新後可能少,
雖然可以用sd card同usb 手指,但係用都唔方便啦,
再者eee pc 的hd (ssd) 好多時都唔係ide/sata 介面,買倒都唔會平,
加上display得800x480,看網頁你都幾可憐,
其實microsoft好快會出個俾eee pc用的os,到時買機會包os,
都係等多陣先啦!!!

家明哥, 謝謝你, 不過明晚沒空, 請幫我拿些資料啦.

Thanks Ian,

我今日看過其他 FORUM都話好快會出XP版, 都係睇定D先.
跟M$ OS會唔會賣貴d架

原帖由 moomi 於 2008-1-17 21:41 發表
家明哥, 謝謝你, 不過明晚沒空, 請幫我拿些資料啦.

Thanks Ian,
我今日看過其他 FORUM都話好快會出XP版, 都係睇定D先.
聽聞 XP 版慢好多好多....