申請討論區帳戶
查看: 6869|回復: 4

越黎越無得搞...

記得初搬黎呢度住, 就係鐘意佢西斜, 因為可以映太陽, 月球同埋行星...

最初 set 支 C8 都得, 映得好開心, 晚晚追住火星黎映...

後尾要 downgrade 去 C5, 因為個天越黎越細, 天氣又越黎越差

最後近呢兩年差唔多只可以映太陽, 但近日附近多左個地盤, 起到高一高咁... 今日下午三點幾已經俾個起重機 block 晒, 以前映到六點幾都得!

睇黎好快要收山
好同情你呀!不過要搵西斜既地方仲有好多選擇既,四圍留意下啦。

我個度重衰,城門河對面起咗一排排屏風樓,以前我重見到遠處山頂,現在連山頂都冇埋,最氣頂係个排屏風樓頂層裝晒黄色燈通天照 !

用 sky quality meter 量度个天只有 ~15.5 mag / sq. arcsec, 比滿月天還要亮 !

光汚染不只是環保問題,而且更反影香港城市的社会道德問題。年前特首猛唱 "再見藍天",真係放屁, "藍天再見" 了。
以前我可以用太平山黎 test optics, 早兩年仲有一條線, 依家連一條線都無...
我個度重衰,城門河對面起咗一排排屏風樓,以前我重見到遠處山頂,現在連山頂都冇埋,最氣頂係个排屏風樓頂層裝晒黄色燈通天照 !

用 sky quality meter 量度个天只有 ~15.5 mag / sq. arcsec, 比滿月天還要亮 !

光汚染不只是環保問題,而且更反影香港城市的社会道德問題。年前特首猛唱 "再見藍天",真係放屁, "藍天再見" 了。
mca 發表於 2010-6-21 01:34

屏風樓及用射燈向天亂射,已經係新樓盤特徵。