申請討論區帳戶
樓主: maverickroy

杭州日全食觀測報告

原帖由 phonon 於 2009-7-25 19:33 發表

在環會址玩Halloween, 我估最難忘的一個必是鄧銳禎。每次想番當時的情景,都忍唔住笑。

呢野真係經典喇, 事隔咁多年我地個個都咁記得...而家唸番我地真係幾鬼頑皮, 真係對唔住老鄧呀,
原帖由 ericng 於 2009-7-25 18:04 發表
Chau Chau! 寶刀未老ar!!!

呢次成功觀測作為你的回歸第一砲, 強ar!!!!

Cheers,

Eric

生果日報有訪問你?
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090723&sec_id=4104&art_id=13019092
原帖由 maverickroy 於 2009-7-25 01:38 發表
第三,也是最弊的一點,就是部D90在長時間開住live view拍片,會出現overheat的情況,部機會自動限制liveview及拍片時間於30秒內,而這情況就發生在食甚前的數分鐘!!!原定的5分鐘連貫片段,最後變成30秒再30秒斷斷續續的片段...亦因為咁,當時的拍攝部署亦臨場變成拍30秒片-拍幾張相-再拍30秒片的方案...同時又要目視觀測、又要與家人拍照、又要招呼杭州市民的提問,多少有點手忙腳亂。

唔怪之得唔覺你有影到Diamond Ring啦,原來一機兩用!