申請討論區帳戶
查看: 7612|回復: 8

12月荔枝莊小塘營團體照(6-7/12/2008)

荔枝莊日落

荔枝莊日落

金星/木星西沉

金星/木星西沉

上弦月

上弦月

星空下留影

星空下留影

太陽下剪影

太陽下剪影

評分

查看全部評分

D團體相同相片好靚呀,,真係唔該晒香港天文學會既班朋友,可惜無我份,,,果日要同呀囝早走
果晚雖然好凍,,,,我同lcs及幾位學生係碼頭果度睇住日出,,食左半晚西北風,,,,不過就氣氛好熱烈,,,,成晚原全無"冷"場呀,,首先我可以用IPHONE影到一蚊16吋既土星仔,,,,(我個囝個朋友話似串魚蛋多D喎!!)

,,,,最最最開心係我同lcs係碼頭食住西北風及傾偈期間,,,,俾我臨天光在東面山邊見到一粒好大既火流星,,,,,,,!!真係開心到飛起,,,,,可惜lcs轉得個頭黎,,,粒流星已經走左啦,,,@@
重有果晚雖然天氣有d霞氣,,,,不過睇番之前一晚同之後一晚,,,果天原來專登為我地呢次行程開左,,,,,成晚幾乎一片雲都見唔到,,,,,真係好感恩呀,,,,!!
我亦都係度多謝各位香港天文學會既導師,,,安排左呢次咁"正"既行程,,,,希望下次我地又可以係流星亂飛,,,口水花亂噴之下,,,,過一個奇妙既星空之夜,,,,,,!!^^

benzene

評分

查看全部評分

iphone都影到土星,勁呀
我一直吹今次一定會好天,但星期五晚見咁多雲,到星期六早上都係多雲,都不知幾驚星期六晚會多雲、會俾人圍毆 好彩成晚都好天啫
第二日又多雲,心諗今次真係好彩,還得神落
好天,不過個天唔算太清,不過都算幸運!
小塘營新貌

舊營舍

舊營舍

新營舍

新營舍

評分

查看全部評分

可惜我個晚咬柴啦......
如果冇我唔會啊......
我以後要帶電筒了....
請tateishimiki到閒談區(今日南丫島一天遊)取回相片