申請討論區帳戶
查看: 16060|回復: 25

西貢白普理~ 派街坊營~

11月22, 23日的白普理大派街坊營~ 唔好執書! 埋黎睇埋黎簡!!
記錄一下當晚有燒烤, 筆者吃得相當飽~ 食物美味程度ok~(講起就覺得餓...食點東西再回來post相)

燒烤後當然有家明哥生鬼的天文講座啦~! 講下講下就講到上營舍, 講下講下就到一點幾, 天氣未有好轉, 部分團員休息了. 不過, 有部分團友決定在營地的大草地上, 談天論地, 同時希望日出前有機會煙消雲散~ 當中當然有LCS同阿Paul啦~ 結果當晚果然在4點左右, 雲散得七零八落, 又有機會認下星座啦, 而LCS攜的12"折反和雙筒終於都大派用場! 看到昴宿, 鬼宿, 土星, M42等等. 翌日, 還有得玩水火箭, 玩完居然有酒心朱古力做奬勵!! 還有還有大抽獎~ 仲要係人人有份! 另外, 仲有三份特別奬, 就係果三個人會有兩份奬!! 你話, 咁樣仲唔係派街坊營!?

相片裝作中

評分

查看全部評分

Star Party & Campsite Of L C S
奬品豐富 , 参加者有 (進修中心天文班的朋友, 某女子中學的學生 , 及我的同事) ,梁家明當晚日食講座 , 很精彩 , 晚間在草地除了天文活動外 , 自由討論(即係吹水)! 第二天有繩網 , 射箭 , 原來 亞Paul的水火箭很好玩 , 大家玩得好開心 , 下次再攪多次

LCS
DSC_0028-1.jpg 一來就舉行了乒乓球大賽!

DSC_0032-1.jpg 勝負已分~

DSC_0030-1.jpg 讀書考試最緊要, 入camp去玩忘不了~

DSC_0039-1.jpg Hercules LCS~

營地導師為我們講解及示範點玩繩網

DSC_0062-1.jpg       DSC_0066-1.jpg

導師輕鬆容易的示範~ 看來一點難度也沒有~

營友上陣~ 都咪話唔驚! 個個手騰腳震震~

DSC_0101-1.jpg 居然還面帶笑容!?~

很有氣勢~似模似樣的~ 雖然不中靶 (假的~其實中紅心!都是假的)

今次觀星營的新玩意~ 水火箭比賽進行中!! 比賽規則就是: 無 (限50大氣壓力)

玩法~ 鬥在空中停留得最耐, 暫時筆者只想到三個方法, 一, 飛得愈高愈遠就愈遲跌落地下; 二, 做好個降落傘; 三, 又高又遠又有好的降落傘,

DSC_0104-1.JPG 躲在後面試飛