申請討論區帳戶
查看: 10597|回復: 9

樂韻觀星夜

擒晚喺西貢白普理營睇星,見到M42真系好正仲有螢火蟲。跟著打哈哈...講下笑話﹑講下費話﹑聽歌同唱歌,原來都唔止我一個人想要管弦樂伴奏睇星架,唔知12月觀星營,有無人會帶樂器去睇星呢? 
有兩個方法

1.   帶部收音機,聽下 RTHK 4 的音樂,(也是我在天台觀天時的習慣) ,不過遇到有 D "不識時務" 既音樂,睇睇下星就會 ,郊外營地也可能收音不好。

2.   在鴨記買部小型 FM sound transmitter 做私人電台,播乜野 music 都得,在場聽眾用耳筒 FM 機收聽 。
又或者帶部NB, 隻mon較最暗包兩三層紅玻璃紙, 插大電長開, 播乜都得~
Ipod + speaker~
同埋學會應該有人識樂器掛~
原帖由 Pauline 於 2008-11-2 23:41 發表
擒晚喺西貢白普理營睇星,見到M42真系好正仲有螢火蟲。跟著打哈哈...講下笑話﹑講下費話﹑聽歌同唱歌,原來都唔止我一個人想要管弦樂伴奏睇星架,唔知12月觀星營,有無人會帶樂器去睇星呢?  ...

It is great!! I know a little bit about harmonica....
肥彭,你才材多藝,而市面的 harmonica 的 CD 甚少,有機會很想聽你的表演..,.
原帖由 Pauline 於 2008-11-2 23:41 發表
擒晚喺西貢白普理營睇星,見到M42真系好正仲有螢火蟲。跟著打哈哈...講下笑話﹑講下費話﹑聽歌同唱歌,原來都唔止我一個人想要管弦樂伴奏睇星架,唔知12月觀星營,有無人會帶樂器去睇星呢?  ...

哈哈! 觀星營愈來愈多元化! 愈來愈好玩! 愈來愈嘈...

如果身旁有管弦樂伴奏, 看看天上星星, 望望海面上月亮倒影... 感覺真係一流!  
我有3個harmonica(新貨), 誰人要。
原帖由 mca 於 2008-11-4 13:43 發表
肥彭,你才材多藝,而市面的 harmonica 的 CD 甚少,有機會很想聽你的表演..,.

Alan, come to Dec star camp la, I play my harmonica for you especially!!!
原帖由 Pauline 於 2008-11-5 22:57 發表
我有3個harmonica(新貨), 誰人要。

I want ar!! hahah!!