申請討論區帳戶
樓主: oldfield

日全食 setup

我一於化整為零,逐件逐件帶番珠海屋企先。
Canon300-2.8  以成功帶番珠海,過X光機都無查我。
今個星應該可以把所有儀器帶到珠海屋企。
原帖由 luciano 於 2008-7-14 20:47 發表
我一於化整為零,逐件逐件帶番珠海屋企先。
Canon300-2.8  以成功帶番珠海,過X光機都無查我。
今個星應該可以把所有儀器帶到珠海屋企。

真係堅...
原帖由 oldfield 於 2008-7-14 15:44 發表

依家過關難, 我左 cut 右 cut 應該依家仲簡單

今天我收到風早上剛開關時一點都不嚴,特驚還沒上班,
旅客是不需要過X光機,不會查行理,會比較鬆。
我有朋友每天早上七時剛開關時過珠海,去北大上課,是他說。
原帖由 luciano 於 2008-7-15 18:47 發表

我有朋友每天早上七時剛開關時過珠海,去北大上課,是他說。 ...

但願如此
原帖由 luciano 於 2008-7-15 18:47 發表

我有朋友每天早上七時剛開關時過珠海,去北大上課,是他說。 ...

我都聽過類似情況
奧運期間大家應該配合過關安保。
長細過X光機方式http://forum.hkas.org.hk/viewthr ... e%3D1&frombbs=1
前日(星期六)將觀測日食的主要儀器帶到深圳的朋友家中暫存. 携帶的儀器包括高橋FS60C, EM10連直腳. Canon 10D, 300mm 和 24-70mm 鏡頭, 小量相機和望遠鏡配件. 過關時需要經X光檢查, 關員只作簡單查問. 過程比預算中順利.
多謝分享經驗... 係行紅色通道? 咁回程點算?
原帖由 oldfield 於 2008-7-21 09:47 發表
多謝分享經驗... 係行紅色通道? 咁回程點算?

香港同澳門環境有D唔同,我逐件上D怪招唔多啱你用。
但都有D經驗可分享,其實唔系想像中咁難過關。不論你件行李點放
過X光機其實系象徵性。關員只會作揪查,自問自己唔系樣哀或黑仔,
一般都不會查。我逐件上,逐件照X光,一次都無查問過。
如果真系查問你,你可直接跟關員說是去新彊看日食用儀器,現在D關員一般
都比較開明,除非你好樣哀或黑仔。
但你行紅色通道,就等於自願要打稅。
多謝你既經驗分享

其實我想問好耐, 係咪紅色通道 = 申報 = 要打稅?