申請討論區帳戶
樓主: iheby

一啖天文 2017.12

一啖天文(30)- 星群 Mei Wong

香港嘅夜空受到光同空氣污染嘅影響,喺市區望到嘅星星寥寥可數。相比起其他地方,一抬頭成條銀河都清楚望到嘅時候,究竟香港適唔適合睇星呢?答案當然係適合啦。喺香港更加容易觀察到各種星群!

星群係天文學中出現在地球嘅星空中一種非正式星座型態嘅恆星集團。好似星座咁,佢地基本上係由一尐喺相同方向上嘅恆星而組成嘅,但又冇物理上嘅實質關聯性。一個星群可以由同一個星座嘅恆星組成,即都可以係黎自多個唔同星座嘅恆星。佢們主要由簡單嘅形狀或者少數嘅恆星而構成,令我地更加容易辨認到佢地個樣,因此對尐係度學習辨認星座同喺觀看夜空嘅初學者特別有用。

其實講尐例子大家就會明唒。

季節嘅大星群就有春季大弧線、春季大鑽石、夏季大三角、秋季大四方、冬季六邊形、冬季大三角。(圖一)

星座嘅別名都有好多例子。大熊座嘅北斗七星、天鵝座嘅北十字、天蠍座嘅J型、仙后座M,W,3型、武仙座嘅蝴蝶、獅子座嘅老鼠。(圖二、四)

而抽取左星座局部嘅星群有:獵戶座嘅腰帶、寶瓶座嘅水缸、武仙座嘅棒子、獅子座嘅鐮刀、人馬座嘅茶壺。(圖二、三、四)

亦有小而明顯適合望遠鏡嘅星群:狐狸嘅衣架星團、鹿豹座嘅甘伯串珠。(圖五)

所以呢,香港受到光同空氣污染嘅影響,但相對地更容易觀察到尐光星,更容易辨認到尐星座,好適合睇星嫁。

圖一

圖二

圖三

圖四

圖五

參考資料: Wikipedia
圖片來源: 香港太空館, Wikipedia, Nissen Lam, Mei Wong
「一啖天文」(31) - 太陽黑子 Dorothy Fung

大家有冇時過觀測太陽既時候,又或者睇太陽相片既時候,見到啲黑色既斑點呢?

太陽黑子係係太陽上面既臨時現象,係太陽表面呈現比周圍區域黑既斑點。由於高密度既磁性活動抑制咗對流既激烈活動因而造成,形成表面溫度較低既區域。如果將黑子隔開出黎,黑子係會比閃電更加為之光亮!當佢地係太陽表面打橫移動既時候,會膨脹同收縮,直徑更高達80,000公里,所以係地球上面唔洗用望遠鏡都可以直接睇到。

太陽黑子好少單獨行動,經常係成群咁出現。黑子既活動周期係11.2年,活躍既時候會對地球既磁場產生影響,主要影響到地球既南北極同赤道既大氣,從而造成惡劣天氣,令到氣候轉凍,嚴重既話甚至會對各類既電子產品同電器造成損害!

*大家睇太陽既時候記住一定要透過濾鏡去睇,千祈唔好直視太陽呀!

參考資料: wikipedia
圖片來源: nasa, the scientific gamer

~~ Taksun Poon 經常都會分享自己攝影既太陽照片,大家可以去睇下

Dorothy Fung

『一啖天文』 - Outro

12月既最後一日,我地呢個『一啖天文』既計劃黎到尾聲了。好多謝大家呢個月既踴躍支持,希望大家每一日都吸收到小小天文資訊。

呢個計劃會暫告一段落,若果反應好既,來年會再計劃做下一季,不過所有事情有待計劃相討。

2017年既最後一日,希望大家都可以開開心心咁過,不妨考慮下去郊外睇星賀新年!All the best and happy new year!

一啖天文小隊: Mei Wong、Tsz Yan Hong、Yuen Hoi Hang、Dorothy Fung」