申請討論區帳戶
樓主: lkmeva

香港至烏魯木齊交通事宜

原帖由 oldfield 於 2008/4/8 12:01 發表
請問是否每天都有飛機?  我初步網上搜尋,似乎多於一間航空公司有去烏魯木齊的航班。若真的如此,我想不用太擔心沒有機位。

在深圳和廣洲出發都是每天有機的, 我們只是擔心那段時間有很多人去看日食, 所以冇機位.
原帖由 mike_leung 於 2008-4-8 14:07 發表
為左慳錢,我可能會由廣州坐火車去.....不過,睇情況...

講真,如果有假期,當係旅行既一部份都唔錯
剛收到有閞深圳航空的報價, 供大家參考
ZH9843     29JUL   SZX/URC    (0855-1600)   
ZH9844     02AUG  URC/SZX    (1655-2310)   
FARE : CNY4,060 + Tax  168 (per pax)     
*人民幣計
*不是直航, 停鄭洲
謝謝你們的努力!

是兩程價錢嗎?

似乎停兩小時以上,否則不應那麼長.... 如果機場附近有地方可以走走,也不失為一個選擇
原帖由 mike_leung 於 2008-4-8 14:07 發表
為左慳錢,我可能會由廣州坐火車去.....不過,睇情況...

廣州好似沒有火車直達烏魯木齊,
最近的火車,要到武漢(漢口站)轉車。

其實,武漢有去烏魯木齊的航班,
而且沒有深圳/廣州-烏魯木齊的航班那麼搶手,
剛剛在綱上check,29/7 武漢(15:40)去烏魯木齊(21:35)機票 rmb 820元(未含稅)。
3/8 烏魯木齊(9:45)去武漢(15:00)機票 rmb 790元(未含稅)。
大家亦可以考慮先飛西安, 再由西安轉車去, 我們亦問緊資料,
大家若有其他建議請在這裡發表, 以便大家參考
原帖由 KST 於 2008-4-8 14:51 發表

剛剛在綱上check,29/7 武漢(15:40)去烏魯木齊(21:35)機票 rmb  ...

好野喎!
多謝各位的努力.....真係唔該晒~!!

我要努力儲錢..
原帖由 moomi 於 2008-4-8 14:54 發表
大家亦可以考慮先飛西安, 再由西安轉車去, 我們亦問緊資料,
大家若有其他建議請在這裡發表, 以便大家參考

去西安都好呀,可以去睇下兵馬俑、華清池,仲可以上華山論"鏡"
原帖由 KST 於 2008/4/8 14:51 發表

剛剛在綱上check,29/7 武漢(15:40)去烏魯木齊(21:35)機票 rmb  ...

你在那個站CHECK??? 是南方航空嗎?