申請討論區帳戶
查看: 8219|回復: 5

大家好~

大家好~我係新人...
不過我對天文學既野一d 都唔識,但細細個果時就好鐘意外太空既野..
係上星期,睇過一個新聞"史上最亮七十五億光年遠光暴 光憑肉眼可見"
<http://hk.news.yahoo.com/080321/167/2r1rb.html>
之後產生左好大興趣,然後就不停咁上網搵好多唔同既資料睇..
再搵下搵下...又見到好多人影星球既相..覺得好靚..真係好吸引我(本身我對影相又有興趣,但又係唔識.)
然後我就搵下香港有無天文學會既資料..就比我搵到依度啦..
希望大家可以教我多d 依方面既野啦~

~~~多謝~~~
welcome...
你好呀, 歡迎你多d上黎
原帖由 wai2710 於 2008-3-27 12:59 發表
大家好~我係新人...
不過我對天文學既野一d 都唔識,但細細個果時就好鐘意外太空既野..
係上星期,睇過一個新聞"史上最亮七十五億光年遠光暴 光憑肉眼可見"

之後產生左好大興趣,然後就不停咁上網搵好多唔同既資料睇. ...

歡迎
你剛剛開始留意天文, 一定會對很多事物感興趣
我給你看一張我在數年前拍攝的照片, 你會看到在同一個放大倍率之下, 天上的日月星辰, 大小可以相差很遠, 如果你對這些感興趣, 想親眼看看他們, 建議你參加我們學會舉辦的觀星宿營, 詳情見下面的介紹
香港天文學會5月觀星營 -《擎天巨鏡探穹蒼》
http://forum.hkas.org.hk/viewthr ... &extra=page%3D1
Welcome~~~
If you free in May, you can join THE camp in may---擎天巨鏡探穹蒼
Hello. 你好. 歡迎你來到這裡