申請討論區帳戶
樓主: BlackOwl

超新人, 有枝鏡, 但唔識點用,

Hi Blackowl,

除咗相片中的配件,還有什麼其它配件在手?正常應該還有標準配件 7509, 7508, 7522。而接相機則有以下方法:

A) 7835 調焦座後 + 7509 + 7522 + 相機接環 (要M42 x 0.75mm牙距, 市面多數是1mm牙距,請留意)。

B) 7835 調焦座後 + 7509 + 7000 + 5005 (EOS 相機接環), 如果是Nikon, 用 5003。
   * 此組合提供較大 image circle,減低黑角機會。

如有問題,請隨時提出

** 你支 100 或 101 係唔係ED板?

- Peter

Peter 兄,
你所講果D 野, 7509, 7508, 7522,
一D都唔明,
手上既配件得Lee D,

唔知欠乜...
Information shown in this system chart:

http://www.tomytec.co.jp/borg/product/system/pdf/80faia.pdf

Need Borg adapters? I can help

Hope this help.... SNC11587 (Large).JPG
O.............
Thank a lot,
我想問下邊度有得買?
相機會唔會自動對焦?
如圖中所見, 我係欠中間果3件野?
...
You can contact Tan14. He should have them.

原帖由 BlackOwl 於 2008-3-8 14:12 發表
O.............
Thank a lot,
我想問下邊度有得買?
相機會唔會自動對焦?
如圖中所見, 我係欠中間果3件野?
...
相機會唔會自動對焦?
When you connect the camera to the telescope, you need to focus manually.

原帖由 BlackOwl 於 2008-3-8 15:22 發表
相機會唔會自動對焦?
7522, 7000 有乜分別.
我打算聽 Tan14 C兄話,
用第B 方法, 咁7509 + 7000 + 5005 加起大約多少錢?
...
You can send him email and directly talk to him through the phone.

Cheers,

Eric