申請討論區帳戶
查看: 24043|回復: 22

小孩子眼中最感興趣的天文話題

為了三月觀星營想個專題講座, 我找著12歲的外甥問問現時小孩眼中最感興趣的天文話題, 答案是"為什麼PLUTO被踢走了 ?". 我立刻想起3歲的女兒也問過同類問題, 當我去年告訴她九大行星已變了得翻8粒, 她問: 點解冇咗冥王星? 我不知如何回答 , 爸爸告訴女兒說: 唔係冇咗, 冥王星仲O係天上面.

不如大家幫忙問問身邊的小朋友, 他們最感興趣的天文話題是什麼?

Hehe,Pluto 唔係冇左,只係被小撮投票人降級入左 dwarf planets (矮行星) 個類。湯博先生 (發現冥王星的 Tombaugh) 猶如政治犧牲品,在他死後不足十年,冥王星就被踢出「行星」俱樂部了。

在 S&T 雜誌 2006/9 期有一篇文章 The Inside Story of Pluto’s Demotion,是由2006 年 IAU 行星定義委員會主席 Owen Gingerich 親筆撰寫的,講了一些派系鬥爭的內聞,他的結論也是認為無需這樣攪的,他認為用一句 There are nine  “classical planets” in the solar system  就可以解決問題了,無必要玩殘 Pluto,不過他是主席,在投票上要保持中立,所以只能在事後才發出感嘆。

我在 2006 年 9 月也寫過一篇個人感受,放在
http://www.alanchuhk.com/Pluto_Demotion_IAU2006.doc

到現在為上,網友投票有 2 萬餘次,結果是 81% 認為 Pluto is a planet.
http://plutopetition.com/

遇到小朋友時都要問下啦

AC
我自己也認為planet可以無限多
只不過有eight classical planet (冥王星不算classic)

近期中共航天熱潮
或者講下月球?講下太空人?

The Time Machine

60 年代初看過一部以 H. G. Wells 科幻小說為名的電影 The Time Machine,幾有趣,後來出過有中文字幕的 VCD。

< 個人幻想 >

時間機器如果是軟件,我們已經有了,(發夢時重見孩童年代的種種回憶 …)。如果是好似部汽車咁既硬件,你坐上去,它就把你摧眠發夢,或係似足靈媒舞手動腳話見翻你既太公太婆個一代人。想 scientific D 嗎,它就把你全身的原子用接近光速 (v ---> c) 重組及壓縮至好細好細的長度 L,因為根據公式
L = Lo * sq root (1- v^2 / c^2),極細的 L 表示
v^2 好接近 c^2,即是話 v 好接近 + - sq root (c^2)。當 v 是負數時,你就進入負時間 (時光倒流) 既狀態,不過吾知道你會變成 mud 野樣。如果吾好彩機器失靈,話吾埋變成像電影 THE FLY 咁既怪物… 吾係嚇你

AC
我自己細個:

黑洞係咩東東 ?
宇宙有無盡頭?
外星有無生命?
Both of my daughters (2 years old and 6 years old) always said, "冥王星已經無左"

You see how  kindergarten teachers handle this issue
我係小學教書十多年,都唔係好多小朋友會主動問有關天文既問題,直到攪左天文活動之後,就引發左佢地好多問題......
1) 星星係唔係會不停閃架?(佢地唔知道星星本身係唔會閃)
2) 星星離我地有幾遠? 係唔係粒粒星離我地都有唔同既距離?
3) 點解會有咁多殞石? 係唔係所有星球都會被殞石撞? 點解d星球比殞石撞左咁多次,都會冇事既?
4) 點解d星星會有唔同顏色既? 佢地係唔係都比太陽都要大架?
5) 點解係望遠鏡入面睇到既"星星"顏色會咁淡? 我地平時睇好多書,見到d天文相片,顏色好鮮艷!!!
6) 太空有冇生物?
7) 太空點解會咁黑既? 有太陽同埋咁多星星照住都仲咁黑既?

....問得最多既一條問題就係.....
點解用望遠鏡睇到既星星都仲係咁細既? 如果睇星時多雲,用望遠鏡係唔係一樣可以睇到星架???(暈低....)
我細個成日諗的問題就係土星環咁薄,會唔會割親手
原帖由 mike_leung 於 2008-2-22 22:01 發表 點解用望遠鏡睇到既星星都仲係咁細既? 如果睇星時多雲,用望遠鏡係唔係一樣可以睇到星架???(暈低....)

話你知, 好多大人都係咁問

貼 #8 的討論

#8:  根據理論...假設人在一架極高速(接近光速)的火車入面, 果個人既時間係會比平常人過得慢

這完全是「相對」的,在火車面的人 (叫A 吧) 看他自己手表的時間,他不會覺得時間變慢,只是車外人 B 見到火車內所有事物的節奏都慢下來或是長度變短 (假設 B 有神眼可以看穿火車),例如 B 見到 A 的動作變得遲鈍,A 的手表指針走得慢些,在火車內的刀刀叉叉也變短了。返過來說,A 看 B 所戴的手表指針也是走慢了。

#8:  咁吾知當時實驗時用既所謂精密計時器係石英錶定係自動錶呢, 係咪兩者都一樣慢咁多呢

實驗所用的計時器是比石英錶更準百萬倍的原子鐘 (10^-14 級數或三百萬年才誤差一秒的一種)。當兩個原子鐘在地面校準一致後,一個鐘坐飛機向西飛,另一個鐘向東飛,地球自轉使兩個鐘的速度不同,當它們返回地面時,兩者顯示的時間就有極小量但可測量到的差別。

以上都是教科書講過的,希望冇記錯。