申請討論區帳戶
查看: 9722|回復: 13

新手上路

本人之前從未用過望遠鏡嚟觀星
我想問有冇人可以教吓我關於觀星同望遠鏡等方面嘅知識
如果post錯區的話唔好意思……
issac君,你的問題大到成本書咁厚,我建議:
1.你參加香港天文學會的觀星營,一定可以有很多資深會員教你有關知識。
http://www.hkas.org.hk
2.到太空館參加講座。
http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/index.htm
3.上網找尋"關於觀星同望遠鏡等方面嘅知識",自學成功。
Hi ! issacwong234
請問你住哪一區, 或什麼時間可約同一齊硏究

LCS
C.L.Chan:唔該曬
LCS:我住沙田區,多在星期六、日有空
issacwong234
請問你是否 (香港天文學會會員)
因為會員参加活動收費有優代

沙田好近我區 , 我往大埔
如果有時間 , 平日也可到我樓下的公園
一齊硏究 (近火車站)

LCS
我諗我應該唔係(香港天文學會會員)
Hi, issacwong234 , 我都係新人來的, 有機會一齊交流下, 同埋星期四太空館有關於天文儀器的講座, 有興趣可以去聽下:p

LCS, 有無試過比人趕呀? 我之前在樓下的屋邨空地影月亮被人趕...話屋邨範圍唔比影相...我比埋他們睇係影緊月亮都照趕...
在閒談區開左新post
murphy_choi:係逢星期四定只係今個星期四?
由上星期開始, 連續4個星期四, 你可以去太空館的網站搵下