申請討論區帳戶
查看: 4847|回復: 3

Apparently faster than Light ><“

其實超光時事件唔係一定冇嘅!
造左一條有600,000km既鐵棒(即光都要2秒先可以由頭到尾行一次),假設冇其他既因素...
用力(夠大力啦)去推一頭...
咁佢個尾係唔係應該即時會移動呢?
咁個力量既傳送咪快過光囉=.=??
速度= 距離 / 時間 是小學數學吧

距離=速度X時間 (也是小學程度的數學)

新的距離量度以光速為準, 光速是一個不論在任何參照系統都不變的常數, 所以

距離= 常數X 光到達所需是時間。

量度距離的唯一變項是時間

在這個國際長度標準系統下, 所謂量度光速的任何實驗, 都只可能修正"一米(one metre)"有多長, 不可能改變光速為每秒299,792,458米的定義。

所謂相對論距離, 都會用時間膨漲(time dilation)和同步性(simultaneity)去理解, 如:
http://www.phys.unsw.edu.au/eins ... 4_time_dilation.htm