申請討論區帳戶
查看: 16018|回復: 11

有D野唔識 , 請賜教

我係到處理緊女童軍既星象章,
佢當中就話:
指出天上
1. 四個週年可見的星座。
2. 四個不是週年可見的星座。

請問何謂週年可見的星座和不是週年可見的星座呢?
不是所有星座全年都可以看見嗎?
搞不明白

有那位大哥大姐看得懂的,請指點一下小妹,拜托了.
我係到處理緊女童軍既星象章,
佢當中就話:
指出天上
2. 四個不是週年可見的星座。 ...
Ninji78 發表於 2011-8-4 21:34

剛才睇錯了問題, 再答過

既然北極星不升不落, 你看看它附近有甚麼星座就知答案
第一題以外的星座, 大部分都是你的答案
唔.
北極星係向north pole
唔會東升西落.

其實答案係唔係就係星圖到? ;D
唔.
第一題答案:小熊,天龍,仙王,大熊等等?
那,
第二題答案就係:獅子,巨蟹,雙子,金牛等等??
嘻嘻,岩唔岩呀? ;D
唔.
北極星係向north pole
唔會東升西落.

其實答案係唔係就係星圖到? ;D
唔.
第一題答案:小熊,天龍,仙王, ...
Ninji78 發表於 2011-8-4 22:37

已更正答覆

週年不可見的星座,唔係指全年都見唔到嘅咩(・・?
我以為係南天球嘅星座㖭 ><“

P.S. 幾時再有觀星營
咁北極星離地平線,又有幾高呢(・・?
不會以光年計算吧 …
[quote]週年不可見的星座,唔係指全年都見唔到嘅咩(・・?
我以為係南天球嘅星座㖭 ><“

不是週年可見的星座, not 週年不可見的星座

pts
[quote]我係到處理緊女童軍既星象章,
佢當中就話:
指出天上
2. 四個不是週年可見的星座。 ...

The answer to these will be different for different locations on the Earth.
(1) Basically, for a location along latitude L, all stars to the north of (90-L) will be visible.  For example :
at latitude 30N, all stars to the north of 60N will be visible all year(週年可見) because they are always above the northern horizon.  If you have a star map, just find the constellations north of 60N.

(2) All stars to the south of 60N will not be visible all year (不是週年可見).

Furthermore, all stars to the south of -L (that is 30S in this example) will NOT be visible (週年不可見) because they are always below the southern horizon.

PTS
明白了.是拱極星座和非拱極星座
感謝你們! ;D

其實咩「週年可見」呢啲就係垃圾言語,誤導成份高!
表達能力都有問題嘅,說話理應清楚易明,唔好畀太多誤導畀人。
「週年可見」擺明就係懶專業,要大你。呢啲絕對唔係好嘅中文。
拱極,非拱極,表面上好似好深奧嘅詞彙,卻係詞可達意。
一係再大眾化的,直接講:邊啲星座係唔會跌落地平線下!
必何將事情複雜化,搵自己笨呢   ╮"  ╯_╰╭"

http://www.facebook.com/topic.ph ... 83444&topic=453