申請討論區帳戶
查看: 7939|回復: 2

我唔知琴晚見到流星定UFO呀!??

我琴晚11點幾係屋企露台睇星星...
根住望住個天空....諗野...
無啦啦天空上有一點光好快感飛過..
佢係無啦啦出現..飛左一兩秒就無啦啦消失...
飛果時係有小小弧度....
我屋企係望住西南方..

我上太空館個website check過,
7月5日冇主要流星群...
但我真係好想知果點光係咩...
唔知有冇師兄解答到我ga問題!

流星幾乎每晚都有,吾洗話要等到有 XX 流星雨的,你見到一閃而過,有小小光弧長度的應是流星,不是 UFO。

這是早幾天在台灣觀星時偶然拍得的流星痕跡 (照片中的白線),白線尾的尖端表示流星發光完畢消失了
http://forum.hkas.org.hk/viewthr ... &extra=page%3D1

個晚我亦見過三幾次一閃而過的偶發流星。
國際天文聯會已經命名的流星雨有 366 個,流星雨出現的時間並非單一日期,整個過程長則有大半個月,短的亦有數日。亦有以上面 mca 兄所說有一些未歸類的偶發流星 (偶然出現的流星,不屬於任何流星群組)。其實每日都有很多流星出現,只不過絕大部份都是很細小和暗淡,肉眼難以察覺。