申請討論區帳戶
查看: 9807|回復: 7

明年元旦建議爬龍脊

以前,龍脊近雲枕山一段落山路非常之難行,去年見到改善為泥面梯級,安全度大為改善
03年行過一次由土地灣到大浪灣,小心 D 睇清楚條路就得.
風景好靚
http://www.pbase.com/pwkchang/20031216hktrailsec8
我成日行架, 360海景, 天氣好的話真係幾靚
我多數是黃昏時段上龍脊,舊年約下午2~3點經過,見風景真係好靚,仲有人玩滑翔風箏添

Hi Ricky,

有無試過在歌連臣山的西北坡爬泥路上山?穿林上爬150米到歌連臣山的山頂.
兩旁竹樹夾道行,一棵古樹比山高
甚有<<龍貓>>的感覺.在香港其他山頭未有遇過.
原帖由 C.L.Chan 於 2008-1-24 10:09 發表
有無試過在歌連臣山的西北坡爬泥路上山?穿林上爬150米到歌連臣山的山頂.
兩旁竹樹夾道行,一棵古樹比山高
甚有的感覺.在香港其他山頭未有遇過.

我住小西灣,由藍灣半島球場作起點,經馬塘坳、雲枕山上龍脊。
應該有途經你所說的西北坡泥路,的確好靚! 亦經常遇見不少外籍人仕來遠足呢。
原帖由 Rickyism 於 2008-1-26 19:17 發表

我住小西灣,由藍灣半島球場作起點,經馬塘坳、雲枕山上龍脊。
應該有途經你所說的西北坡泥路,的確好靚! 亦經常遇見不少外籍人仕來遠足呢。

看石澳的風景真的好美!