申請討論區帳戶
查看: 17005|回復: 10

東九龍觀星友

各位好, 我啱啱搬左去油塘, 想問各位ching有冇提議, 油塘附近有冇邊度適合一個女仔去睇星架?
我明白市區環境係比較差d, 所以冇太高的要求, 求其安全又放到望遠鏡就ok了..... ^^
由於市區光害嚴重,我相信油塘附近没有好的觀星地點。
大尾督船灣淡水湖主壩是現時適合新手觀星地方,安全及容易前往,但仍最好有幾個人一齊去。

﹣﹣

另外,可以參加我們香港天文學會的觀星活動,有過夜及不過夜的,更加安全。
http://forum.hkas.org.hk/viewthr ... &extra=page%3D1
http://forum.hkas.org.hk/viewthr ... &extra=page%3D1

﹣﹣

大尾督船灣淡水湖主壩 :﹣

Plover Cove 1.jpg Plover Cove 2.jpg
多謝你既回覆呀, 我都明白最好係幾個朋友一齊, 去d光害冇咁嚴重既地方係最好啦, 但有時約左佢地又未必好天, 好天又未必約到佢地, 所以我先至唸住想响屋企附近, 一好天就可以去觀星咁囉...
因為以前屋企有天台, 但而家果度冇, 所以其實只想搵個能落腳既地方, 都冇話一定要好黑好黑既, 只係唔好太多街燈就ok架喇…
我去過三家村果邊, 唸住碼頭向海因該會ok, 點知果度d街燈真係多到嚇親我呀....
係呀, 黎緊我都會參加你地會既活動, 啱啱報緊名入會lu~~多多指教。
回復 3# princess13xj

princess13xj,

我估你是女孩,總之留意安全非常重要。(深情提示: 帶眼識人 約人到郊外觀星之前要check清楚對方的來歷 http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=15117)

你留意各論壇版面啦~~~ (在隔離台都見過你。) 有時大家會吹雞入 PTC 及水口。你可跟入。

PTC 都算方便入,有巴士直到,出時可跟順風車,一定有人車你。一般是在觀塘或沙田落客。不過預早打聲招呼。當然當晚只有你一個在 PTC 就真係無能為力啦~~~

這邊留意吹雞入水口 (我都未跟過入),遠少少,但黑D;村屋頂,安全D;有人教,好一點。不過招呼會員 only。快點入會啦~~~
回復  princess13xj

我估你是女孩,總之留意安全非常重要。(深情提示: 帶眼識人 約人到郊 ...
funoooo 發表於 2011-5-6 08:47

Hello funoooo,

我都係新丁, 請問咩係PTC?

sorry for my fool
Hello funoooo,

我都係新丁, 請問咩係PTC?

sorry for my fool
kamanrider 發表於 2011-5-26 08:20

PTC - 北潭涌。 應該是香港最多非組織性天文同好常去觀星地方。一般好天星期六沒有月先晚上必定有觀星同好在;而星期五,日或有月光好天日子一般都有人在。其他日子就五五波!
PTC - 北潭涌。 應該是香港最多非組織性天文同好常去觀星地方。一般好天星期六沒有月先晚上必定有觀星同 ...
funoooo 發表於 2011-5-26 10:52

謝謝
回復  princess13xj

我估你是女孩,總之留意安全非常重要。(深情提示: 帶眼識人 約人到郊 ...
funoooo 發表於 2011-5-6 08:47

我入左會啦~~
不過吹雞入水口係咪多數週六?還是好即興架呢....?
咁咪要即刻執包服?因為聽講好次要自己紥營....
有兩種:
1. 觀星營:要預早 Book,两百多元。好不好天都入!
2. 水口觀星:看天氣!好天就殺入。一般电郵及 Forum 通知!留意下啦~~~ 一般早兩至三日通知。在材屋頂,不用紥營。而且一般 11:00 走。如果通頂就有可能需要啦.......
回復 8# princess13xj

Hi Prince
天文學會的快閃觀星組通常在接近週未(星期五,六或日)出動,地點是「大嶼山 水口村74號 香港天文學會觀測站」,我們會留意天氣的最新變化,最遲可在活動當日中午後決定是否觀星,會從天文學會網址或以手機短訊向會員發報活動消息。

會員可以在觀測站內留宿,內設床鋪供大家休息。