申請討論區帳戶
查看: 5992|回復: 4

2011年3月5至6日「2011香港天文學會第二次認真格鏡大會」

2011年3月5至6日「2011香港天文學會第二次認真格鏡大會」
內容:隨著經濟繁榮,新市鎮的發展,將美麗的夜空漸漸一片一片染紅了。
新一代的你更難體會當年的漆黑夜空,銀河瀉地的情境。今次學會特別邀請幾位資深會員為大家講述香港早期天文觀測歷史教育,望遠鏡歷史、各式望遠鏡介紹、拍攝天文相片技巧、各種各國的望遠鏡、目鏡,以為他們提供最佳望遠鏡選購建議;同場亦會展出古董和少見的專業天文儀器。
今次「懷舊格鏡大會」更希望你的收藏品能展出,讓更多天文愛好者能一睹不同年代的望遠鏡,分享寶貴經驗。
期待各位天文發燒友踴躍支持,藉此機會聚首一堂,溫故知新,共享一個難忘的晚上。
日期:        2011年3月5至6日(星期六至日)
地點:        香港大學嘉道理農業研究所
元朗石崗林錦公路
http://www.hku.hk/kisk/index.html
費用:        會員$200;會員親友$250;非會員$300
費用包括:晚餐、早餐、宿費
凡攜帶仍可觀測之50至60年代出產天文望遠鏡可獲半費優惠;70至80年代出產天文望遠鏡可獲8折優惠
(以上優惠只適用於香港天文學會會員,報名時請申報望遠鏡出產年份及型號方便做一個介紹牌)
名額:        60人
集合時間:        2011年3月5日下午3時30分(敬請準時,逾時不候)
集合地點:        大埔火車站售票大堂
離營時間:        2011年3月6日約上午11時
報名:        請把中英文姓名、性別及聯絡電話、電郵至[email protected]或致電8206-2604報名。報名後要收到工作人員回電郵或電話閣下才能正式確認報名。
繳費:        在確認報名後,請在一星期內將營費存入恆生銀行帳戶香港天文學會帳號280-5-378532,再把入數紙寫上「觀星營日期、姓名、聯絡電話」,傳真至2715-2345或將入數紙轉化成數碼照片並電郵至[email protected],另外,請帶正本入營以便工作人員核對。
備註:        1) 請帶備星圖、紅光電筒、蚊怕水及個人物品等。
2) 車位有限先到先得,報名時一同提供車牌號碼,登記後要收到工作人員回覆才可作實,我們會盡量安排。
當晚出奇的好天, 天頂打開一個大口, 清可見整個冬季大三角, 歷時五個鍾頭.

winter triangle.jpg

Raymond

[ NKH_2508-1.jpg
LCS:"等我對準先啦, 等等先啦小朋友~"

爸爸~ 快d俾我睇!!

爸爸~ 快d俾我睇!!

爸爸快d俾我睇啦!!爸爸:"唔得! 等我試下睇下有無危險先!"
NKH_2512-3.jpg 終於有得睇啦!
唐生:"嗱~其實個太陽係咁既~......"
唐生:"嗱~唔信你自己睇下丫"
對到對唔到對到對唔到
余惠俊:"呢支唔係普通既望遠鏡"
余惠俊:"呢支係一支可以只可以望太陽既望遠鏡"

你有你拍, 我有我睇

你有你拍, 我有我睇
你有你拍, 我有我睇!
心想:"太陽? 唔係一個波黎架咋咩??"
NKH_2529-14.jpg Pauline唔駛里埋啦~
NKH_2533-15.jpg NKH_2534-16.jpg NKH_2539-18.jpg NKH_2538-17.jpg

圍埋做咩尼~

圍埋做咩尼~
圍埋一齊做咩呢?

原LCS傾大茶飯!!

原LCS傾大茶飯!!
哦!! 原來響度傾大茶飯!!

M42....知道咩叫核突

M42....知道咩叫核突

當晚開了個天窗

當晚開了個天窗
當晚的星空

土星...核突

土星...核突

Ian 為我地講解如何測試相機鏡頭

Ian 為我地講解如何測試相機鏡頭

Ian為我地講解如何測試相雞鏡頭
由於當晚尚且見到星, 所以所有望遠鏡都在睇星, 無測試到.......
NKH_2616-29.jpg NKH_2619-30.jpg NKH_2622-31.jpg NKH_2625-32.jpg

Tokina 11-16 測試結果

Tokina 11-16 測試結果

Tamron 28-75

第二天早上立即再實戰一下

NKH_2691-40.jpg NKH_2690-39.jpg DSC_0997.JPG DSC_0996.JPG

評分

查看全部評分

多謝樓上呀Paul的報導

評分

查看全部評分

多謝呀Paul的報導
Pauline 發表於 2011-3-21 19:58

你睇肥彭講得幾有feel, 就係講緊把較剪啲嘚嘚聲囉!令人興奮果晚成2點幾先瞓