申請討論區帳戶
查看: 17799|回復: 10

北美洲的天空

大家好呀 , 我是新成員~我都好鍾意睇星ga~~~

我是hk人 , 但今年去左canada讀書 ,
我想問o係canada呢度會唔會睇少好多hk睇到既星座1ga???
不過上次好天時 , 我又可以睇到金牛 , 雙子 , 獵戶果d ga wo~~~~

不過而家冬天 , 呢度係成日都落雨同厚雲的
所以都唔會睇到咩星......等夏天啦~~^^

幾鍾意呢度ar , 呢度好多人post相 , d相仲好靚tim!!!! ^^
^^多多指教

歡迎!歡迎!多些到來。你所說(鍾意呢度ar )係指canada定係.......................??????

呢個forum ar~~~
Hello. 您好. 好高興認識你. 其實與一班志同道合的人一起觀星真係好開心
原帖由 vickiyan 於 2008-1-14 18:24 發表
大家好呀 , 我是新成員~我都好鍾意睇星ga~~~

我是hk人 , 但今年去左canada讀書 ,
我想問o係canada呢度會唔會睇少好多hk睇到既星座1ga???
不過上次好天時 , 我又可以睇到金牛 , 雙子 , 獵戶果d ga wo~~~~

不過而家 ...

相信 Canada 會看到北方的星座更清楚. 例如係北斗七星上中天. 但南面的星座, 好像南十字星相信未必可以看到.
原帖由 vickiyan 於 2008-1-15 06:47 發表
呢個forum ar~~~

有時間的可到北溫山頂上看看,也是看美麗的星空的好地方,不過現在很冷呀!也得穿多件衣服。
Hello Vicki! 歡迎! 歡迎! 多些在這論壇發表意見/感想, 分享下在Canada觀星心得! 雖然在外地觀星環境很好, 夠黑, 不過要注意安全呀, 特別是去郊區, 最好與幾位朋友一同去觀星.
Welcome Vicki !
^^
係呀 , 而家好凍呀 (對於我黎講 , 呢度得幾度真係好凍)
不過好在如果o係 indoor , 就會有暖爐 ~~~
呢度既天氣好唔隱定 , 好似今日咁 , 日間落左成日雨 ,
到頭先晚上再睇下個天 , 嘩...見到好光既月亮~~~
忍唔住出去出面花園仔望下 , 都見到唔少星~~
不過唔使一分鐘 , 我就呢返入屋喇~~~~費是凍親~
原帖由 vickiyan 於 2008-1-15 13:44 發表
^^
係呀 , 而家好凍呀 (對於我黎講 , 呢度得幾度真係好凍)
不過好在如果o係 indoor , 就會有暖爐 ~~~
呢度既天氣好唔隱定 , 好似今日咁 , 日間落左成日雨 ,
到頭先晚上再睇下個天 , 嘩...見到好光既月亮~~~
忍 ...

要小心身體呀~