申請討論區帳戶
樓主: David^_^b

光污染 為害不淺

原帖由 Betty 於 2008-1-11 00:03 發表
係咩? 祖國有咁先進架? 這個方法都唔錯, 可以用太陽能儲起 d 電!

在澳洲, 都有咁既功能.

大陸好鐘意玩電子0野的...有人用才會加速的扶手電梯、動畫的交通燈綠公仔...攪到我們見到會覺得自己有點大鄉里
如果連公厠的燈都搞唔掂佢,市區的光害問題更加係唔駛諗
我地香港人要積極喇! 北京和上海好多方面就快追上或者已趕上香港!

在大陸都見到交通燈有數字倒數的, 唔錯呀, 俾人有心理準備幾時停, 幾時行!
原帖由 Bug 於 2008-1-11 00:25 發表

大陸好鐘意玩電子0野的...有人用才會加速的扶手電梯、動畫的交通燈綠公仔...攪到我們見到會覺得自己有點大鄉里

記次上次去長沙, 動畫的交通燈綠公仔, 好得意.
我想短期內空氣污染和光害都好難有大改善, 其實最攞命是近年來晴天的日子真是很少很少, 要看星真難
只要天晴,我在市區內都可以用100mm雙筒看到很多星團和雙星, 星云就難d
如果天文會多些合作攪d宣揚減低光害的活動和多些鼓勵同好用目視觀測, 我想也可得到觀星的樂趣
下下話出外地觀星(其實多數人都是以攝影為主,忽略了目視的樂趣,現在的大雙筒又平又好, 携帶方便,值得多些推廣),不是人人都可以
不過我還是認同"鏡神"的見解, 就是"有沒有心"
香港很多同好時時在網上宣揚話香港的"天"已死, 一定要往外地才可以看星
但大家一定看過不少阿bug, daniel,和其他人在香港拍的deep sky, eric 的行星, kcpau的月球 質量之高, 真值得自豪
最後都是這句話, 就是"有沒有心"
可否考慮由天文會發起簽名活動, 呼籲當局減低和改善南大嶼山和北潭涌等郊野公廁外的照明? 這樣既可減少用電量又可以照顧使用者的安全, 而且可以減少光源照上天空
原帖由 orion 於 2008-1-11 11:40 發表
可否考慮由天文會發起簽名活動, 呼籲當局減低和改善南大嶼山和北潭涌等郊野公廁外的照明? 這樣既可減少用電量又可以照顧使用者的安全, 而且可以減少光源照上天空 ...

我諗好大機會唔會有太多簽名,我諗講星空保育,講環保 (自動開關) 可能仲好... 藍天行動嘛,政府又換 LED 交通燈,你食住佢既政策同佢要求會容易 D
原帖由 orion 於 2008-1-11 10:51 發表
我想短期內空氣污染和光害都好難有大改善, 其實最攞命是近年來晴天的日子真是很少很少, 要看星真難
只要天晴,我在市區內都可以用100mm雙筒看到很多星團和雙星, 星云就難d
如果天文會多些合作攪d宣揚減低光害的活動和 ...

我都覺得"有心"係好重要, 即使當晚天氣不佳, 但可以令參與者對觀星有興趣的話, 例如帶支鏡出來, 同大家開心分享觀星的樂趣, 就可以有好正面的效果.請問各位同意嗎?
要發起簽名唔係唔得
但單是天文界的力量唔夠,最好搵埋一些同傳媒有良好關係的環保團體,聯合發佈消息
今年是立法會選舉年,或者可以叫某些參選人表態支持?
呢幾年社會開始關注光害o既問題,好多時傳媒o既角度會偏向響比較關注切身利益o既方面(例如對面新樓盤裝飾燈光成晚開著,嚴重影響對面屋苑居民生活,又或者打開窗就有支街燈,夜晚要整密晒個窗先至訓到...種種),睇完o個o的節目,其實都好無奈,好似光害要影響到人生活起居方面先有人了起黎講同埋注意到。

其實保育到大嶼山同埋西貢&離島已經算做得幾有成績了。

PS:睇到上面版友的一句「天文在香港,有前途嗎?」又感概一下了....sigh//