申請討論區帳戶
查看: 40787|回復: 32

光污染 為害不淺

回應 Ian 在會訊感覺在香港推廣天文的困難, 我想最重要、迫切和客觀的因素之一是「冇星睇」 。在此指些資料引來一點討論:

光污染 為害不淺
通識教育 > 熱門專輯 > 能源科技與環境 > 能源科技與氣候
單元六:能源科技的影響
我把連結放在此:http://apps.facebook.com/my-bookmarks/?id=Chome
(forum 有冇 bookmark 版 / 功能?)

個人 wish list:
1. 開個議題為本的版,「星空保育」是其中之一。
2. 有個好像 理論天文組 的小組 / 平台討論天氣對觀星的影響、學會可做些甚麼等。
3. 學會在這個議題有 say,盡公民責任。

註:總覺得不應該有個「冇星睇」的國際天文年。
除左光害,空氣污染都好影響,如果個天清 D, 光害都無影響得咁嚴重

同時間,我相信爭取改善空氣污染會比較易 D 入手,起碼多好多人會支持,光害呢下呢,就比較難說服人,唔係話唔得,不過需要多 D 教育先得

所以如果搞,我覺得先針對空氣污染先...
個人認同樓上的看法,現在觀星時也少不免被煙霞影響,看來空氣污染在可見將來也是不可忽視的

另外,香港仍有一些未太受光污染的地方,希望政府可以保留,免得黑夜消失
有黑夜就是香港不再繁榮
經濟倒退

相信某些人是這樣想的
原帖由 oldfield 於 2008/1/9 16:52 發表
除左光害,空氣污染都好影響,如果個天清 D, 光害都無影響得咁嚴重

同時間,我相信爭取改善空氣污染會比較易 D 入手,起碼多好多人會支持,光害呢下呢,就比較難說服人,唔係話唔得,不過需要多 D 教育先得

所以如果搞,我覺得先針對 ...

同意現在社會大部分先留意空氣污染, 但同時不要忽略光污染對人體健康有影響 (印象中有醫學根據), 強光亦可催化不同 (稱為 secondary) 空氣污染物的產生, 所以城市夜間有強光, 空氣污染物便會日夜持續增加.

不少舊區地鋪大光燈影響民居, 新建築的大光燈毫無管制地向天射, 當中不少因設計因素, 光射向高樓以外的方向直照天空, 浪費電力, 而發電廠亦是某些污染物的主要來源.  (所以我是十分不齒那些建築設計背後的商人, 以及 "正苦" 的相關政策, 如只有地積比率而遲遲沒有高度限制, 做成屏風樓 - 亦是各天射的巨型燈塔 !! 空氣污染更嚴重!)

另外, 日間有 "能見度" 指出空氣污染情況, 但在燈火通明的城市晚上, "能見度" 不是一般市民容易理解和看見的現象. 晚間市民最切身看見的是光光的天空和沒有星星.  2008 年倒數時在西九海傍很黑, 天氣很好, 看南極老人星 "穿越" IFC II 很清楚, 但背景光還是太光, 眼睛只可看至 2 等星.
講就咁講唧, 香港人都唔知幾 proud of 我地既光害...
Ai, whta can I say?Are most Hong Kong people just interested in making money?
原帖由 oldfield 於 2008-1-9 22:49 發表
講就咁講唧, 香港人都唔知幾 proud of 我地既光害...

哈哈! 同意呀! 如果唔係邊會吸引多d人黎香港, 經濟點會好? 我地自己又點會有錢買天文器材相機呢? 點救? 除非大家願意回復石器時代囉. 不貪不求, 平平淡淡過日子.
冇兩全其美,繁榮是有代價的!
無錯, 想睇星, 唯有衝出香港! 香港係適合搵錢既地方, 我地要努力在香港搵錢, 然後有能力買器材在其他地方用囉. 如果真係想達到每個地方睇到星, 唯一辦法就係先鼓勵全人類自動自覺不追求那麼多物質生活享受...