申請討論區帳戶
查看: 5021|回復: 2

碧海、藍天、穹蒼攝影展,我會的籌備花絮

曬相一片接一張,真係未曬大都令人興奮,到相展時重得了嘅?
大家唔想錯過嘅就記著下星期一至五,文化中心!
(詳情學會會有更詳細公報)

開心到連電腦都唔要!

開心到連電腦都唔要!

間Lab真係Pro,曬出嚟啲相真係靚到劉大師同露比子都興奮到傻咗!

間Lab真係Pro,曬出嚟啲相真係靚到劉大師同露比子都興奮到傻咗!

大會嘅宣傳真係一浪接一浪,呢張海報真係個個地鐵站都見到!

大會嘅宣傳真係一浪接一浪,呢張海報真係個個地鐵站都見到!

主題展覽
《碧海‧藍天‧穹蒼》潛水、鸛鳥、天文攝影展

開幕日期:         2010年12月6日(星期一)
開幕時間:         下午6時
展覽日期:         2010年12月6日 下午至12月10日
展覽時間:         上午10時至晚上8時;12月10日至下午4時
展覽地點:         香港文化中心行政大樓4樓展覽廳  尖沙咀梳士巴利道10號
展覽日期:         2010年12月13日至12月26日
展覽時間:         上午10時至晚上8時半
展覽地點:         石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心(JCCAC) L2至L8藍牆

講座
《一張天文照片的誕生》

日期:        2010年12月19日
時間:         下午3時半至5時
地點:         石硤尾白田街30號賽馬會創意藝術中心(JCCAC) L4-03A 活動室
講者:        劉佳能。(前香港天文學會會長,酷愛拍攝高倍行星月球。10年前放棄菲林,走進數碼攝影世界,開始以天文照片製作各種天文教材,近年專注於天文教育工作。)

http://www.hkphotofest.org/events_exhibition_02.html

全場爆滿兼有趣的講座。

講座未開始已經有觀眾陸續進場。

講座未開始已經有觀眾陸續進場。

還帶了赤道儀作介紹﹗

還帶了赤道儀作介紹﹗