申請討論區帳戶
查看: 21362|回復: 16

我想問: 有關東平洲camp

我從未去過東平洲,有d資料請向大家請教一下:
果度光害嚴重嗎? 如果跟水口或東霸比較又如何呢?
請問住宿地點有冇沖涼既地方?
果度除左可以欣賞岩石及地形外,有冇咩特別既生物可以觀賞得到? 例如昆蟲或鳥類。

謝謝各位提供資料。

一個奇景處處的小島

十多廿十年前,東平洲的夜空是我等天文愛好者所嚮往的.
隨著改革開放,深圳,沙頭角,大小梅沙及大亞灣的發展,夜空也光起來,一定不及你說的兩個地方.
我們住宿平洲士多的村屋,有尼龍床及棉被,但我們都喜歡用自己的睡袋.若無睡袋,帶兩張床單亦可.有熱水沖涼,每人十元(去年價).但大多數人會在星期六出門前洗一次澡,星期天回家後再洗一次,這樣便沒有違反母親定下的規條---每天洗一次澡.
此島風景排香港之首,昆蟲及鳥類不多,但海中有很多珊瑚及魚類,但我們望天多D.

多謝陳生既資料!
我想問,有幾多人會帶望遠鏡去呢?
我想問邊度可以買睡袋......?
原帖由 mike_leung 於 2008-1-9 19:22 發表
多謝陳生既資料!
我想問,有幾多人會帶望遠鏡去呢?

HKAS天文學會有直角大雙筒25x(20、30、37),VIXEN-VC200L,SXW赤道儀.
原帖由 tateishimiki 於 2008-1-9 19:31 發表

你可以去一些專賣行山、露營用品的店舖買。旺角中心對面有一間。

回復 4# 的帖子

朋友介紹:

油麻地上海街 280 - 290 左右, 靠西九地下有間老字號「英昌」, 五臟俱全.

記得買多試向太子爺講價.
原帖由 tateishimiki 於 2008-1-9 19:31 發表

Miki,

今次的觀星比其他的觀星營會較遲點離營,會乘 5:00 p.m.班船離開,船程約1小時45分左右(即約7:00p.m. 才到馬尿水碼頭),故此你要告訴媽媽你會較遲才回到家,還有記得帶多件預寒衣物。

Hilda

回復 5# 的帖子

As usual, 8cm f/7 K-mount + small binos
Looking forward to different mount and scope types, as I am teaching 7 newbie friends.
即係,至少hkas會帶兩set鏡去...right? 希望多d人帶啦......我而家一支鏡都冇....想帶都唔得。