申請討論區帳戶
樓主: singpaul

學會儀器 2010-09-27

8# TONGKW
拉行李箱都好架, 仲可以有多餘空間放腳架同經緯儀! 再選用一些靚d touch d 既就更好
甚好討論,
我建議 HKAS 專為此事開一次有 decisions  的 action plan 会議,例如用一年時間全力解决儀器運用問題,它是扭轉会務現狀的試金石,一个重要的轉捩點。

Alan Chu
7# TONGKW
散石灣果次在地點上的確容易安排一些呢~ 帶Paramount果位係全職推廣天文員, 如果大會無安排, 佢都會自己call van入去.

能按排人手做搬運工作固然係好, 但需要大量人力, 至少不能每次都係個3, 4個人, 好快殘呢, 若每次顧用搬運公司會否增加成本? 然而, 過往有一年嘗試過將每月觀星營, 安排給各個部輪流負責. 平均每個部一年負責兩個camp, 感覺輕鬆得多, 安排帶儀器自然可以比較落力吧! 不知道現在會camp 安排如何~

其實, 若營友俾得起錢, 是次觀星營又有特別主題, 咁向委員會提出, 使學會集結會帶大鏡的人夾錢call van 入營, 應該是可行的~~~又較低成本~  若然成事, 我第一個帶支 VMC 200L 連  sphinx~ haha~
謝謝PAUL, 好清楚.

我地會唔係無鏡, 而係無也人會帶鏡.

賣咗好多鏡, 都仲有十支八支(連雙筒).
MOUNT都有不過比較舊, 可能唔多齊配件. 但整理後應有3-6台可用.
做練習最好. 更可把一些殘舊比新人拆解學習. ...
sklee 發表於 2010-9-30 11:13 AM

唔駛多謝~  李瑞均不如你幫手, 教下我地拆解下d 舊mount啦~ 我連拆都拆唔到! 果d 掉得死人既舊赤道儀!!
WOW.....
買多幾支C6 帶去觀星營啦.....睇深空天體好好又夠輕方便搬運
tommy128268 發表於 2010-9-29 06:57 PM

好呀~好呀~ 好呀~~~~贊成~嘿嘿嘿嘿~!
多口發表一點意見。
天文公園好似有 Locker 給各天文團体用。如果存放得宜,大家不用長途跋涉。
而大家去 camp site,可否在 camp site 租一個 locker 去存放。亦是一個辦法!
多口發表一點意見。
天文公園好似有 Locker 給各天文團体用。如果存放得宜,大家不用長途跋涉。
而大家去 camp site,可否在 camp site 租一個 locker 去存放。亦是一個辦法! ...
funoooo 發表於 2010-9-30 03:07 PM

哦~~~咁要留意防潮問題吧~? 要放多個 吸濕象
多口發表一點意見。
而大家去 camp site,可否在 camp site 租一個 locker 去存放。亦是一個辦法! ...
funoooo 發表於 2010-9-30 15:07

天文公園沒有locker, locker是在創興水上活動中心內面( 好細,只適合存放衣物)。
觀星營一般大約每個月舉辦一次而每次地點都不同,不可能在每個地點都存放天文望遠鏡。
其實如果目標是觀星,用死一個 site 應該不是問題!
觀星營如果長期只去一個地方無人會去。
因為參加者覺得帶鏡去太麻煩, 所以唔帶!
的人諗住一定有人帶鏡去,可以睇其他參加者的鏡或者天文學會的鏡。
我記得有一次只係得我同另一參加者各帶一枝細鏡,總算有鏡用。