申請討論區帳戶
查看: 7983|回復: 3

[轉載]漫畫 - "管制..."

咪係!使乜送慳電膽然後加我電費咁客氣呀!
佢地不食人間煙火,去公屋望下,家家戶戶
都係 “白光” 㗎!幾十年前都已經開始慳緊電
啦!你送3個慳電膽比佢地做乜鬼?佢地 D 唸
野方法...................吹漲!

說真的!除了廣告招牌之外,公園都可以唔使
咁光!好多屋邨嘅燈都太光,我擔心我個仔第
日搵唔搵到有情調去拍拖嘅地方。
以特首之職去推銷慳電膽,真係令人氣結 !

慳電膽己出現廿年,現在通街都有得賣,市民心有數懂得選擇,洗乜佢去催谷呀,大件事吾立法處理 (強光廣告、沙田馬場好多時日頭開燈通宵不熄、空氣染、縮水樓),就靠小動作來配合,傀儡政府,扺鬧。

係lor...慳電膽早幾年已經極度common, 實在想不到除了明益姻親以外的理由...還要加電費, 真係請佢去死...
十多年前我家中常用的燈已經是光管/慳電膽...(除了一年也開不了幾次的裝飾燈外)
好一個敢打小蒼蠅(家用燈光)不敢打大老虎(商家廣告燈亂照...)的政府........

記得昨天晚間新聞說東莞政府將每年換一萬枝路燈做LED, 雖然早知道阿共的數字"發水"度頗高, 但 "換做LED vs 換做慳電膽" 已經足夠給"當奴"一記耳光~!~

ps: 現在班土共還在撐"兒子的外父是很疏遠的親戚,故不知道他做邊行很正常"...在下真是無法想像一個父親對兒子娶那家小姐入門如此不了解...