申請討論區帳戶
查看: 9762|回復: 14

杭州日全食相片分享

杭州都好多雲,不過奇蹟地,臨近全食時,突然開天,雖然仍有薄雲覆蓋住,但目視時仍很清楚,真係「險過剃頭」。
現場氣氛好到不得了,整個杭州市都黑暗了.......畢生難忘既情境,下次要等到2035年北京先可以再感受「黑暗白天」!

congratulations!
很清晰,拍摄得很好噢。
我覺得自己很幸運,可以見到日全食...!!! 影得靚唔靚都唔係咁重要~!
嘩!!!! 影得好好!!!
仲有一段video,係slide方式播放,由太陽未開始食(好多雲),食始,食既,食甚及生光既過程都可以見到。

http://www.youtube.com/watch?v=_bbn4km7qj8
原帖由 mike_leung 於 2009-7-25 11:35 發表
仲有一段video,係slide方式播放,由太陽未開始食(好多雲),食始,食既,食甚及生光既過程都可以見到。

http://www.youtube.com/watch?v=_bbn4km7qj8

很專業的 slide show
都係靠你地既「100%念力」先可以睇得到全食咋......

家明,我個相機原來跟你GPS既時間相差10秒....我部相機生光既時間顯示係9:39:36........我就用左你既時間去標示。

原帖由 mike_leung 於 2009-7-25 11:55 發表
都係靠你地既「100%念力」先可以睇得到全食咋......

家明,我個相機原來跟你GPS既時間相差10秒....我部相機生光既時間顯示係9:39:36........我就用左你既時間去標示。 ...

我對過GPS的時間跟香港天文台及香港電台報時的時間一樣,應該可信。但最困難是從相片中,決定出食既(C2)及生光(C3)時間 。我用看見拍下「貝里珠」的相片為食既及生光時間。

由此得到,我們在杭州看到了 5分24秒 的全食時間,這亦與軟件計算的相約。