申請討論區帳戶
樓主: PTS

Firewire camera price lowered

原帖由 ericng 於 2008-1-7 23:09 發表
各有各好. :-) 若所影的行星或月球的高度低於70度,大氣色差的情況會令到紅外線移位,令到影像有殘影。DFK有一好處就是若沒有帶IR filter,都唔怕。

你問下Daniel就知 ga la. hahah

Eric ...

唔使問 Daniel, 我都中過招,之不過唔記得帶呢樣果樣,成日都會發生,DBK 保留彈性丫嘛
咁又係. :-) 等我食下老本post番張用DFK影colour + DMK 黑白的LRGB木星先!!!

感覺上DFK的IR blocker 效果都不錯! 但都係唔及DMK + RGB filter咁好

咁我都要獻醜出張 DBK C5 木星先得
我想知道隻DBK 21AU04.AS邊到有得買,喺唔喺”X河科研社”呀?有冇其它供應商?
原帖由 CKYan 於 2008-1-8 23:04 發表
我想知道隻DBK 21AU04.AS邊到有得買,喺唔喺”X河科研社”呀?有冇其它供應商?

DBK21AF04.AS=FireWire 相機定係DBK21AU04.AS=USB??
原帖由 CKYan 於 2008-1-8 23:04 發表

搵 TIS 台灣分公司都得, 不過會貴少少

to CK Yan

Yes, they can order it for you, with 5% discount.

http://www.astro.hk/services_11.html

PTS
多謝各位回覆.
想多問幾個問題:
使用 notebook 時,接線CA-1394-64/PJ/2從哪裏取電?是否可用一般的AC轉DC火牛?CA-1394-64/PJ/2的取電Plug是否universal?
香港那間供應商是否有C mount 轉1.25" adapter 賣?如無,哪裏有得賣?
麻煩各位
1. 你可以用普通 6-pin to 6-pin firewire cable, 而不用那條線, 若 notebook 只有四針 1394 線, 可以用 1394 hubs 來提供電力, 價錢較平, 也彈性較大

2. 按我所知, C mount 轉 1.25" 現在是標準附送的, 不用自己再買... 本地可以找 tan14 (Peter) 幫忙, 又或者在 ebay 買 <- 價錢最平
有關供電情況, 可以參考:

http://osastrolog.blogspot.com/2 ... dmk-dbk-or-dfk.html