申請討論區帳戶
查看: 8748|回復: 4

1967 年的睇星照片

一張舊相片,那年 (1967) 香港暴動,晚上都有警察荷衝鋒槍巡邏,發燒友無懼外出睇土星,點知引來警察以為是暴徒,解釋後佢地睇埋一份,差 D 忘記執行任務 .....

原照片由廖慶齊先生提供,大家見到三腳架下的真槍嗎? 那年代有支鏡仔在手動赤道儀上已令人羨慕了。

幾年前半夜三更我在天台影星,比人 (樓下隔離住客?) 投訴,兩位差人走黎問我做乜,我比電腦屏個粒大木星佢地睇,又按手掣比佢感受下望遠鏡的 Goto,玩一大輪他們笑著走了 ….’

AC
Dear : mca
我想copy張相 , 作日後講座教材之用 , 何以嗎 ?

LCS

Dear LCS,這歷史照片「版權」公開,Liu Shan 也樂見人家分享。於心使用 啦。
原帖由 LCS 於 2008-12-2 21:44 發表
Dear : mca
我想copy張相 , 作日後講座教材之用 , 何以嗎 ?

LCS

你要問下相中人是否願意讓你公開他年輕時的英俊樣貌。

說笑而己
I do not object others use of my image.  I was there also, joining Mr. Liu's star party forthe first time.  The one adjusting the telescope should be our old friend Wong Wan Hung.

The site was the football field near Fanling railway station (see what iis there now....)

PTS