申請討論區帳戶
樓主: BillYeung

國 家 觀 和 宇 宙 觀

這個比喻太有趣了 ...

就是這樣荒謬。在中共式的和諧, 如果你逼那個賭仔還錢,那就是大狠,拙拙逼人,是衰人,就算道理在你那方,你應要留一線,不要追得咁急,其實賭仔都好勤力咁賭大D,到時賭仔嬴0左大錢時才慢慢追。

從此天下太平,任何是事都在沒有對或錯了,而為一錯的觀念就是把和諧氣氛破壞了。

但可笑的是,若你欠的是中共和諧人士的錢,抄你家都有份,因為針吉到肉弓。

這就是雙重標準的和諧形態,是很可悲的事。

原帖由 mca 於 2008-10-3 21:36 發表
賭仔自白:

佢真帥,教識我乜野叫做 “和諧”。 好,等我活學活用,一於同債主話:

“你地吾好成日追我還錢,攬到氣氛好吾和諧。冇錯,我係借左你錢,但係實有得還架,我發左達之後一定百倍甚至千倍償還,你地還怨什麼? ...

原帖由 mca 於 2008-10-4 00:52 發表
國家不是一窮二白,用部份收入發展航天技術來滿足政治需要 (展示國力)、市場需要 (代射外國的商用衛星升空),國策方向是對的。毒奶假貨是社會風氣和法治問題,我認為不宜將航天發展混在一起比較。

假貨冒牌貨出現多年而變 ...

絶對同意,所以我第一個post已經講那自由撰稿人不應把中國上太空的事和中國劣質食品混為一談。

講得興起,這種和諧是一種隱惡揚善的代表作,你記得2003年非典事件吧,世衛及外國專家到國內了解事件,那些腐敗官員一車一車咁運0個班非典病人在市內遊花園,說沒有什麼問題。

這就是 ... 你地唔揭發有非典,咁0米唔會有事lor. 咁一針見血咁指出問題,個國家就亂了,拿 ... 你話你地係唔係搞緊事ar la??? 這種和諧做就了多少亡魂!!!

這種和諧是一種病毒,唔會有一次性大殺傷力,但若不斷發展,受苦是人民,繼續飲毒奶的生活仍然會無止境的出現。

朋友,慢慢"享受"中共出品,和諧牌毒奶吧!!!

回應上文,既然你話佢唔會有一次性大殺傷力,咁就留番比你慢慢享用啦。
原帖由 mca 於 2008-10-4 02:39 發表
回應上文,既然你話佢唔會有一次性大殺傷力,咁就留番比你慢慢享用啦。

0米住,有下文的,唔會有一次性大殺傷力,而係有多次性逐少逐少將人的思想"閹乾",

飲過"三x牌"毒奶,都仲會有病徵,生一兩粒腎石,嚇一嚇你。但飲"和諧牌"毒奶,對唔住,自己係完全唔會發現有病徵的,仲可以人傳人感染,中0左招都唔知tim。

我天生對呢隻'和諧牌'毒奶有極強過敏,受唔起裏面的雙重表準和諧成份,一飲即嘔,很可惜好多人仲以為係正野,入多幾箱請人飲。

朋友,你今日飲0左未~~~~

原帖由 Lai_AhFire 於 2008-10-3 21:42 發表

但別忘了"蘇維埃大哥"前車可鑑呵~

轉載一段

那當然...

但花在太空科技上, 總好過花在軍費上吧
原帖由 ericng 於 2008-10-4 03:26 發表

0米住,有下文的,唔會有一次性大殺傷力,而係有多次性逐少逐少將人的思想"閹乾",

飲過"三x牌"毒奶,都仲會有病徵,生一兩粒腎石,嚇一嚇你。但飲"和諧牌"毒奶,對唔住,自己係完全唔會發現有病徵的,仲可以人傳人感染,中0左招都唔知t ...

唉!!!!

祖國好, 香港更好, 天文學會當然好!
Oldfield,在自由社會,欽與不欽,個人還有選擇,欱左之後,話吾埋隻眼會利 D,可以睇到十等星,所以呢,祖國好, 香港更好, 天文學會的欽奶會員當然好

AC
飲過奶後人人講和諧,聯誼聯誼,互勵互勉,對國家對香港對學會的要求無限地往下推至沒有底線。有和諧,有病變沒病,有和諧,所有貓的顏色是一樣的,有和諧,小偷大賊變好人,

和諧牌奶粉,永遠是"免檢"產品,在超市永不落架!!!