申請討論區帳戶
查看: 5097|回復: 4

赤導儀 12V 電

在 Amazon 睇左一件Celestron PowerTank Pro, 但又運不了來香港,唔知大家有無咩方法? or 有無邊隻替代介紹?

買小米嘅可充電式鋰行動電源3高配版,輸出5V(3A), 9V(3A), 12V(3A), 15V(3A)或者20V(2A), 我剛剛係完咗嘅米粉節,每個只係賣HK$179,配USB-C轉接圓孔充電線圓頭就可以直接用於望遠鏡12V、天文相機12V供電。如果有對應嘅 USB-C插線,可以供電俾 MacBook / MacBook Pro / Microsoft Surface Pro 及其它手提電腦。

因為價錢平,買兩個 (=40 Ah)、三個 (=60 Ah) 都有着數。根據航空規定最多可以帶20件上飛機。

謝謝, 12V 3A 即CELESTRON AVX MOUNT 也可以是用?因為我見CELESTRRON 介紹 AVX MOUNT 用 12V DC 3.5A , 而小米是輸出是12v 3A.. 由於小弟不懂電子, 還望高手指教.
SunnyWong 發表於 2020-4-15 23:23
謝謝, 12V 3A 即CELESTRON AVX MOUNT 也可以是用?因為我見CELESTRRON 介紹 AVX MOUNT 用 12V DC 3.5A , 而 ...

我没有AVX mount,不清楚它對輸入電流是3A還是3.5A有幾大的寬容度,如果擔心,可以去淘寶購買這些產品,它可以直接輸出12V (4A),符合 AVX mount 的規格。

WCYue 發表於 2020-4-16 10:51
我没有AVX mount,不清楚它對輸入電流是3A還是3.5A有幾大的寬容度,如果擔心,可以去淘寶購買這些產品, ...

THANK YOU SO MUCH!!