申請討論區帳戶
查看: 6421|回復: 2

2014 May 24 有個新流星雨

摘自 fb, Aiken Au :

九八年你無錯過流星雨,零一年又看到了,今年可能是你人生第三次,感受到星如雨下的晚上。咁過份!?係!如果一世人可以睇到幾次大流星雨,都真係幾過份。要多謝一粒編號209P/LINEAR的彗星,我地知道彗星在太空間運行,會在軌道上留下一些塵粒,隨後地球跟呢尐塵粒有緣地相遇,佢地就會係地球大氣層中,好似粟一燒咁燒焦,變成流星,比世人許願。

幾時有先?日本天體動力學家中野主一( Syuichi Nakano ),計算到彗星經過近日點之後十八日,即係五月二十四日(農曆廿六),地球就會經過 209P/LINEAR的軌道。中野是最早提出彗星撞木星的人,加上佢個人持續不懈的觀察,日子的計算應該相當準確。

但到底有幾多流星呢?法國天文學家Jérémie Vaubaillon認為如果在漆黑的環境下,每小時應該會多於1000粒,但俄羅斯流星專家Mikhail Maslov就戴定頭盔,認為我地未有歷史數據,唔知209P/LINEAR會留底幾多野,不過他估計在理想環境下,每小時都有100至400粒。

輻射點位於鹿豹座,高峰係7:00-8:00UT,北美係最理想的觀測地,唔知香港會唔會有水尾。但都係0個句,對於流星雨,我地最估得到0既事,就係我地成日都估佢唔到!.. 0_o

http://www.skyandtelescope.com/c ... -2014-173316061.htm
可參閱本會討論區2012年11月25日「2014年流星雨撮要」資科

http://forum.hkas.org.hk/thread-7076-1-1.html