申請討論區帳戶
查看: 8185|回復: 10

澳洲日環蝕 2013.05.10

Hello, 剛從澳洲北嶺地帶個穿左窿既太陽返黎喇! 今次日蝕trip 非常辛苦, 又趕又攰! 但見到月球喺正太陽中間, 已經乜都值!! 本來諗住睇完日環蝕後, 休息幾個鐘就出發駕六小時車往 Alice Spring, 見自己太興奮, 一定瞓唔著, 趁自己仲有精神, 即刻收拾行李、lunch 都唔食, 就揸車出發, 之後轉機返港慶祝 Mother's Day! 祝各位母親節快樂!

評分

查看全部評分

好圓呀!
去到中心線拍攝,技術與毅力的表現,讚 !

超靓吖

先前功課用了多久?
《香港天文》的報導

今次日蝕 trip 真係獲益良多, 真係學到好多野! 有“讀萬卷書, 不如行萬里路”的感慨! 最重要的是, 今次獲得不少貴人相助, 令我意想不到! 以一個字形容今次的 trip: wonderful!

大家可能會覺得相中的日環蝕好簡單, 連我自己都認同日環蝕無乜特別, 無日全蝕咁好睇、咁震撼, 得一個圓圈! 真係唔需要什麼拍攝技術, 只係襟一個制 (相機 shutter) 得架喇! 就係咁簡單! 可是, 於我而言, 相中背後的故仔係唔簡單!

今次所經歷的種種, 對我日後觀察、拍攝日蝕給了我很寶貴的資料! 也使我體會到何謂 Eclipse Chaser!

由於今次日環蝕 trip 係臨時決定去, 出發前不足一星期才買機票的, 工作推得就推! 現在先處理手頭上積壓的工作, 待有空與大家分享今次的經歷, 以及補充技術上的資料!

在此, 先多謝 Raymond Yeung, 今次日環蝕 trip他作了我的幕後軍師、導師! 對我能夠看到、拍到月球在太陽中間幫助非常之大! 使本來對日環蝕無乜興趣的我忽然覺得好好玩! 好有意思! 滿足感不是來自拍到靚靚的相片, 而是自己能夠搵啱位置! 如果企錯位置, 月球不在太陽中間的話, 會令日環蝕 trip 大打折扣的! 多謝Pauline 姐臨時叫唐生借出 K mount! 以及多謝 Cindy 的提醒與鼓勵! 本來無諗過用 K mount 的, 但 Pauline 叫我帶住先啦, 做士啤! 後黎發現 K mount 真係好好用! 係方便走鬼避雲用! 因為日環蝕前一小時已經有雲飄來飄去! 太陽不時被雲遮住! 那段期間, 我不時在走與不走之間掙扎著, 到日環蝕前半小時, 我立下決定: 走! 最後成功看到、拍到月球在太陽中間! 再次多謝他們三人在我買左機票後抽時間出來與我飯聚並給予寶貴的意見!
回復 4# WCYue

嘩......

回復 3# Pauline

嘩...... 好難講, 有些先前準備好, 但後黎無用到! 而家發覺睇日蝕真係好講隨機應變! 好啱我的性格 - 喜歡即興行事、隨時改變主意! ha ha ha!

我覺得最重要係經驗, 除了技術上的天文資料外, 還要留意地理上的風向走勢、經緯度、以及地面環境, 例如, 公路旁咩位置可以停車, 所以, 最好在日蝕前一兩日早些到達, 視察位置, 因為隨時要揸車走鬼避雲! 最重要係小心揸車, 因不時有動物忽然在公路旁跳出黎攔住你! 今次 trip, 我就見到大肥牛、袋鼠、睇唔清係貓定狗的幼細四腳動物忽然在我面前跳出來, 我要立即避開佢地, 嚇親我!
十分精彩﹗
good job!
好靚呀影得!!!
唔錯唔錯 你的努力無白廢到
你只去影日蝕之後就回來喇?