申請討論區帳戶
查看: 52501|回復: 114

anyone know LS8 and LX90 are they same price?

i through hk supplier full payed ordered LX90 8' since july n he said out of stock n introduce LS8 for me >(

關個臂咩事我又吾會係咁chok佢 :] 最慘系LX90 我等左成3個月仲一次過比哂錢,香港代理最終一句話無 >( 我因為見咁多學校都用佢覺得穩陣D先揀佢 >>" 後來個代理介紹部LS8話同價錢(HKD 15800)所以我post 上黎問下系咪真系同價low >>"
LX90 用雙臂 mount,LS8 用單臂 mount

LX90 用 8x50 有十字線和放大作用的光學尋星鏡, LS8 用無集光能力的 red-dot pointer 做尋星鏡

論穩定程度,LX90 的雙臂肯定比單臂的 LS8 好。以下是用家對 LS8 穩定程度的評價:
The second item that annoyed me a bit was how much flexure and vibration existed when focusing !

你自己去選擇吧

Alan Chu
兩款都是地平式,不適合用作天文攝影,因視場轉動(Field of Rotation),要買赤道支架改成赤道式才可用作天文攝影。
if 兩款都不適合用作天文攝影as you say Why LS8 got 內置CCD攝像? 死la LS8 send me home tomorrow, is that bad as you say? i am worried about now >(
你問一問 Meade 老板,此CCD可否用作行星的長時間的曝光(約40秒,25 fps, total 1000 f) 。
它如果解決 field of rotation 的問題?

冇ar 佢淨係話如影深空要另裝相機,這內置cam只可影月球行星喎 uh 我想問佢啱啱送左貨但我第一時間要check D 乜呀,易5易裝呀?我仲未拆
我想問有乜平靚正相機可裝落部LS8到
先用內置的吧, 天文攝影是另一回事, 如此大鏡不是容易用的