申請討論區帳戶
查看: 13462|回復: 13

赤道儀

新手買咩赤道儀好?
每款赤道儀的設計都有它的指定用途,在乎你的預算及你要上的鏡子。再者是用作目視觀測或天文攝影,或者2者都要。
平價入門級: 國差 CG-5 之類
普遍中價入門級: Meade LXD75, Celestron CG-5 Computerized
高檔入門: 高橋 EM11

如果要輕便, 可以考慮高橋 TG-SP II, Astrotrac, 或者 CD-1 之類
Actually difference cheaper mean it will "震"? Any other issue?
我分享一下, 最重要分別:
1. 精準度 - 貴的, 精準度會高一點. 在高倍追星會好很多.
2. 電腦追星 - 其次會加入電子配件, 使容易找到目標. (殘廢餐 ;p)
3. 負重 - 一般情況越負重就越貴. 而且自身重量跟負重是成正比.

我自己見解: 平價赤道儀可在低倍或星野拍攝. 高中倍可以嗎? 可以! 但觀星者需要付上比較大努力.
而貴價赤道儀在某方面比較容易 handle, 及可做精度拍攝.

http://www.astronomy.com.cn/bbs/thread-110425-1-1.html - 牧夫上一篇很好文章, 可供參考.

我本身 Kson 代理, 如有什麼需要幫助, 可 PM 給我.
補充:

1. 精確度反而同長時間曝光有關, 高倍多數係映行星, track 唔準都唔大問題, 因為曝光時間短
2. 除左 GOTO, 更重要係 autoguiding (自動導星)

如果真係慘到會 "震", 唔好話影相, 連目視都有問題, 以上推介除非超載, 大概都算穩定
Great information, thanks a lot
補充:

1. 精確度反而同長時間曝光有關, 高倍多數係映行星, track 唔準都唔大問題, 因為曝光時間短
2. 除左 ...
oldfield 發表於 2010-12-15 22:56

以前影行星, 用幾萬MM焦長曝光一兩秒到幾秒, 其間無得修正, 因此追蹤要高度準確, 拍深空天體幾百MM焦距仲有得修正, 因此影行星難度是最大的,現在剛好相反。

赤道儀震,仲有一個可能是諧震,即使負磅沒有超重。
我以前用G11載C8,低倍下已經震到睇唔清行星月球,但換上兩倍幾重量的M10,定過抬炸彈
補充:

2. 除左 ...
oldfield 發表於 2010-12-15 22:56

謝~~~
好彩有大哥詳細解釋,否則教錯人就"罪該萬死"!
以前影行星, 用幾萬MM焦長曝光一兩秒到幾秒, 其間無得修正, 因此追蹤要高度準確, 拍深空天體幾百MM焦距仲 ...
newcanon 發表於 2010-12-16 14:58

幾萬 mm 仲要幾秒爆光, 真係難以想像~ 一個字: 服!