申請討論區帳戶
查看: 4504|回復: 4

2010/11/17 再接再勵 M42

Scope: Skywatcher 120ED
Reducer / Flattener: Skywatcher Power Flattener 0.85X
Mount: Skywatcher NEQ6Pro

Filter: Astronomik CLS-CCD Filter
Camera: Canon 450D (Modified)

Guiding System: LVI II
Guiding Scope: 350mm guide scope (A modified 9x50 finder scope)

ISO 800
30 sec x 12,
90 sec x 10,
180 sec x 11,
300 sec x 11,
480 sec x 4,
600 sec x 6, Total = 201 min

Dark Frame:
90 sec x 2, 180 sec x 2, 300 sec x 2, 480 sec x 2, 600 sec x 2
Flat Frame: N/A
Bias Frame: Yes

Place: Dongguan ChaShau

今次再接再勵再"煲"我初戀情人 M42 一晚。今次加了 30 sec, 8 min, 及 10min. 希望光位不至太飽和, 而暗位能顯出來。今次能見度比較差,又看不見極軸星了。只是跟上次一樣,一上鏡就開波。煲多了一晚,但效果仍未夠理想。今次 process 方面再練習多一點,拉多點不同 curve,做出不同效果;但仍未及各大哥"手勢"。 仍需多多學習!請大家指教指教!

另外請問各位大家值唔值再"煲"多一晚? 12 min? 15 min? 現在已有201 min 曝光時間,再加時間幫助大不大?請大家指教指教!

評分

查看全部評分

我又來了fun0000......
學校剛剛買了ST-8300C給學生影one shot color
梁下綱上天文台 Auto taking
3min X10
m42_p copy.jpg
利害!利害!
利害、利害。唔知我幾時先可以影到咁嘅相呢
利害、利害。唔知我幾時先可以影到咁嘅相呢
cwydavid 發表於 2010-11-24 14:49

David, 只要有心就能拍到.
我講給你聽, 我拍天文相不超過 10次, 而M42是我第三次拍.
當然其他幾次的相"見不到人"啦! 所以沒有 post 出來.
但只要買對合適自已器材, 再加一點恆心. 一定沒有問題!
記著你手上器材未有 autoguide, 宜拍短焦及短爆光。