申請討論區帳戶
查看: 4436|回復: 2

新手請大家比D意見

大家好,我係新會員同新手請大家多多指教

我對天文攝影好有興趣,而家響太空館上緊D course,想買支鏡自已試下,現列出我o既要求請各高人比D意見:

1. 價錢最好10k樓下,如果唔得,都希望10k左右
2. 套鏡我係想玩天文攝影,可以影到深空天體個隻,所以想要有Goto o既赤道儀同8"鏡
3. 我都知道赤道儀連mount加8"鏡唔會輕得去邊,不過都想盡量輕巧

另外我響巨眼同日昇睇到依兩套鏡連mount,好似都啱我要求,唔知大家點睇:

Meade LXD75 ACF-8AT 8" f/10
Celestron C8-Goto

請各位高人幫幫手
你提及的2套天文望遠鏡好重,連附件會接近30kg,不易携帶外出.
你既然在太空館上課, 為何不問下教你的導師有何建議,買什麽鏡.
大家好,我係新會員同新手請大家多多指教

我對天文攝影好有興趣,而家響太空館上緊D course,想買支鏡自已試下,現列出我o既要求請各高人比D意見:

1. 價錢最好10k樓下,如果唔得,都希望10k左右
2. 套鏡我係 ...
cwydavid 發表於 2010-11-15 10:45

拍攝深空天體,多數人都用短焦折射鏡,口徑多數在8CM到13CM的範圍,因此你很少見到使用1000MM以上焦距拍攝的照片,莫說是2000MM。
就算加了原廠0.63X的減焦鏡,1200幾都係太長,不適合初學者。
睇星耐的人都會有幾枝鏡在手,其中一定有折射鏡,但折反射鏡和反射鏡就不是人人合用,需要耐心調較光軸和保養,你要買第一枝鏡的話,想清楚才好購買。