申請討論區帳戶
樓主: Pauline

2010年6月13日(星期日)參觀「菇菌圓」環保菇場

我收養的茹茹長大了, 可以上來我的FACEBOOK看看.

http://www.facebook.com/album.ph ... ;fbid=1452796392268
菇菇_0759 sm.jpg
你就好啦!都唔知點解,我D剩系得D毛!
我啲都長唔大。
可能我同你放置菇菇的地方都唔夠陰濕
可能我同你放置菇菇的地方都唔夠陰濕
WCYue 發表於 2010-7-22 06:22

我的菇亦一樣死死下..............電郵問了菇菌圓朋友,有以下回應,大家可以參考。

從DSCF5052及DSCF5057兩張照片可見溫度過高令菇箘生長不良引致出水,
但DSCF5058見到菇蕾已長出,並且還有生命力,
建議可把菇樽移到較通風的位置,如: 廁所或廚房近窗位置
若擺放兩星期後菇蕾沒有長大,可把菇料挑出來做肥料

如有疑問,可email: [email protected] 或致電3142 0102聯絡我們
感謝通知!

regards,
菇菌圓 小健
野外動向 Hong Kong Discovery 第60期 2010/9月、10月 已經出版
封面故事:菇芳自賞

其中一篇介紹「菇菌圓」。
(雖然當日有採訪,但刊內並没有任何天文學會參觀活動的描述或相片)
我 D 菇都成長得唔錯!唔記得同大家分享!請 click 以下 facebook link

http://www.facebook.com/album.ph ... 20&l=c60a454285
我啲都長唔大。
cklau 發表於 2010-7-22 03:30

以為無收成,但經過3個月,佢哋長大啦。
死啦, 俾我丟咗!
我都開左兩輪,但第二輪唔夠第一輪咁精彩!可能 nutrition 唔夠分!仍然留著,但再冇第三輪啦!