申請討論區帳戶
樓主: Wales

今晚觀測站會唔會開?

今早醒來,個天真係幾清(等左成個聖誕……)。唔知今晚有無人會願意特別開水口個觀測站,比我地入去睇下星呢? (我明白雖然未正式開放,但有幾可咁好天。)
Wales

那個 motor drive 已修好待取,可在 City One shatin 交收。

Alan Chu
期待觀測站的開放, 難得有這麼好的藍天.

10/1/2009 又會不會開呢?
SK, 有冇興趣幫忙安排每個星期六觀測站的當值人手?
原帖由 dnamc2 於 2009-2-12 12:55 發表
想問下普通人入吾入得去架?

水口村鑼箕灣是公眾地方,任何人都可以去,但如果你是問香港天文學會的水口觀測站,那只對會員開放,是供會員使用的天文設施。
開放時間稍後會有公佈

劉佳能

長氣再講多一句

你加入了成為香港天文學會主持的討論區,
在她的名單中,你是一名討論區的會員.現有690多人.
但你不算是香港天文學會的會員,因為你未有填寫入會表格,
繳交入會費及年費.故此你不能享有她的會員的各項福利.
若你想和更多同好在星空下夜話,請到香港天文學會的網頁
http://www.hkas.org.hk/
下載入會表格.歡迎你加入.

回復 8# 的帖子

你真係天文學會嘅忠實會員
做基本會員年費230元,做學生會員年費50元。
真係可以講:入幾次觀測站,已經值回晒啦,嗰度安全,睇星之後又可以有地方小休,very good
星期三至星期五天氣較好,天晴,但早上有mist,
希望可以在水口site再看看鹿林彗星,但擔心深夜時份露水會好嚴重,
所有物件濕透。
在大尾篤亦擔心露水會好嚴重這個問題!