singpaul 發表於 2010-9-28 05:55:15

學會儀器 2010-09-27

黃筒

PST 已壞, 大約半年前唐伯為我們診斷出它的痛證

兩支80mm, 一支C6 (1 missing)

白色4吋雙筒3支(1 missing), 1支15x70, 2支黑色4吋雙筒 (無影到, 但在架上)

1 eyepiece missing

右邊的微動經緯儀壞了

左上還有個夾DC 用的, 可接在FOCUSER上令天文攝影普及化最啱sidewalk用

架側的儀器清單

我把儀器放回架上

黃筒所在處

最下層中間的行李箱內的C6 missing

P.S. 每支鏡都配有Diagonal, 除黃筒外和白色雙筒有其目鏡外, 其他望遠鏡需自行配備meade eyepiece kit set內的eyepiece

Dennis 發表於 2010-9-28 08:50:24

Thanks! Paul,
有一套 C6 在我處(即最下層中間的行李箱內那套),另加 porta mount 一個。

singpaul 發表於 2010-9-28 12:09:03

Noted~! Thank you, Dennis!
看來要挖掘下會址的赤道儀, 樓梯下有一套精密的赤道儀. 不過有點舊......Ian 說得對, 似乎應該要購置新儀器, 尤其是赤道儀!

TONGKW 發表於 2010-9-29 09:08:03

香港天文學會多年來購置了很多台各式各樣的天文望遠鏡, 但近年來在很重要宣傳天文活動的觀星營我總係唔多見有被帶去給會員及參加的人仕享用. 我希望如果再進行購置應該要考慮一些輕便及可以便攜的型號

mca 發表於 2010-9-29 09:57:59

Tong,

Very well said. 反過來說,我見不少參加學会觀星營的人,多次出現了,連一支最小的鏡也不帶,次次如是,似渡假多過觀星。

singpaul 發表於 2010-9-29 12:47:11

香港天文學會多年來購置了很多台各式各樣的天文望遠鏡, 但近年來在很重要宣傳天文活動的觀星營我總係唔多見有被帶去給會員及參加的人仕享用. 我希望如果再進行購置應該要考慮一些輕便及可以便攜的型號 ...
TONGKW 發表於 2010-9-29 09:08 AM http://forum.hkas.org.hk/images/common/back.gif

Tong,

咁你認為上面照片中的儀器夠方便嗎???~

TONGKW 發表於 2010-9-29 18:10:26

Tong,

Very well said. 反過來說,我見不少參加學会觀星營的人,多次出現了,連一支最小的鏡也不帶,次次如是,似渡假多過觀星。
mca 發表於 2010-9-29 09:57 http://forum.hkas.org.hk/images/common/back.gif
-
由於去觀星營的交通一般都唔多方便, 加上香港這個被嚴重污染的破天再加上我是比較”懶惰”, 所以我都只係帶好細小的鏡子去觀星營, 通常係C6 或C5.
交通係大問題, 但月前在散石灣”, 舉行的”天文年”閉幕禮, 由於主辦者安排了車子搬運, 有人帶去TMB8”ED折射+Paramount 赤道儀及12” Dob.
會不會如果香港天文學會有人可以安排搬運, 會引致有甚多人會帶C8或更大鏡子去觀星營.

TONGKW 發表於 2010-9-29 18:14:52

Tong,
咁你認為上面照片中的儀器夠方便嗎???~
singpaul 發表於 2010-9-29 12:47 http://forum.hkas.org.hk/images/common/back.gif
-
夠晒方便了,但仍要考慮如何搬運。
我都有80mmED折射,但我覺得佢用來觀測深空天體口徑太細, 所以小帶去觀星營.
我都有C6折反射鏡筒同Porta經緯儀, 我每次都係一個人帶住行上長洲明暉營, 但我沒有見過香港天文學會果的在觀星營出現.

tommy128268 發表於 2010-9-29 18:57:20

WOW.....
買多幾支C6 帶去觀星營啦.....睇深空天體好好又夠輕方便搬運

sklee 發表於 2010-9-30 11:13:23

謝謝PAUL, 好清楚.

我地會唔係無鏡, 而係無也人會帶鏡.

賣咗好多鏡, 都仲有十支八支(連雙筒).
MOUNT都有不過比較舊, 可能唔多齊配件. 但整理後應有3-6台可用.
做練習最好. 更可把一些殘舊比新人拆解學習.
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 學會儀器 2010-09-27