luciano 發表於 2008-4-20 01:17:37

超大型折射雙筒鏡研究中心

各立版主,馬駮friend過嚟搞大獲嘢示吓威你地唔會介意呀﹖;P

fatpang 發表於 2008-4-20 01:21:54

八呎??!!%34@

幾時得閒托過來香港比我地開下眼界呀!!%66@

luciano 發表於 2008-4-20 01:25:50

你要班馬過嚟搬至得喎。:L

mca 發表於 2008-4-20 01:29:28

如果係八尺口徑,可能入健力士記錄。
不如 HKAS 搵次去探下班 macro friends 啦

AC

luciano 發表於 2008-4-20 01:44:49

有事請求各立,有無人肯樣一個圖中的Pentax XL5.2目鏡比我呀﹖
因為我已測試過支鏡,系有能力上高倍,雙目睇系好過癮架。

newcanon 發表於 2008-4-20 08:33:23

luciano,你貼完出來,我們得個睇字,真係好介意呀
班馬過來搬唔係問題,等我地呢邊D同好有機會開下眼界
搞番個「誰與爭鋒,大物出現格鏡大會」,真係想下都high high地,正!

mca 發表於 2008-4-20 17:26:27

Luciano,
我只有 Pentax LX7 目鏡,但係同你的 LX5.2 吾夾。

Alan Chu

luciano 發表於 2008-4-20 18:56:14

原帖由 newcanon 於 2008-4-20 08:33 發表 http://forum.hkas.org.hk/images/common/back.gif
luciano,你貼完出來,我們得個睇字,真係好介意呀
班馬過來搬唔係問題,等我地呢邊D同好有機會開下眼界
搞番個「誰與爭鋒,大物出現格鏡大會」,真係想下都high high地,正! ...
其實唔使要好多人搬支鏡,重量有限,支鏡系有轆拖,
只要多一個人搬柱架及三腳架就可以。
希望明年國際天文年能帶支鏡嚟搞大獲嘢。:handshake

luciano 發表於 2008-4-20 18:57:16

原帖由 mca 於 2008-4-20 17:26 發表 http://forum.hkas.org.hk/images/common/back.gif
Luciano,
我只有 Pentax LX7 目鏡,但係同你的 LX5.2 吾夾。

Alan Chu

Alan
可唔可以幫我問吓人,樣個XL5.2比我呀﹖

mca 發表於 2008-4-20 19:19:58

Lucianoi

Pentax LX 已停產幾年,我問 HK Grandeye (巨眼) 都沒有 ,建議你直接 post 去 HK Astrofarm 和 「天文論壇」問下有無二手 XL5.2出讓。

Alan

ps 你支大bino 真係好鬼靚,有創意 !
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 超大型折射雙筒鏡研究中心